Cum faci trecerea de la biberon la cana pentru copilul tau

Cum faci trecerea de la biberon la cana pentru copilul tau
  calendar_month        
Biberonul constituie un obiect care face parte din viata de zi cu zi a oricarui bebelus, astfel incat cei mici se ataseaza de el.

La trecerea de la biberon la cana, copilul tau poate sa perceapa aceasta schimbare in moduri diferite, in functie de cat este de pregatit sa incerce noua metoda de alimentare.

Cand se trece de la biberon la cana

Conform specialistilor, se poate renunta la biberon in favoarea unei canite special concepute pentru copii intre varsta de 9 - 18 luni sau, mai general, dupa primul an de viata. Odata ce micutul tau a implinit un an, este bine ca utilizarea biberonului sa fie redusa si inlocuita treptat cu cea a unei cani pentru copii.

Exista pe piata numeroase modele de cani cu antiscurgere, in culori variate, foarte atractive pentru cei mici.

De ce este recomandat sa renunti la biberon

Folosirea excesiva a biberonului poate sa provoace probleme de dantura, in special poate sa duca la aparitia cariilor. Acest lucru se intampla deoarece copiii au acum dintisori pe care ii folosesc pentru a roade tetina biberonului, folosita pe post de suzeta. Aceasta tetina contine zahar si resturi de alimente care se lipsesc de dinti si favorizeaza aparitia bacteriilor.

Utilizarea biberonului dupa varsta de un an este nerecomandata si din cauza riscului de deformare a dintilor din fata. O folosire indelungata a tetinei poate face ca dintii superiori ai copilului sa fie adusi in fata.

Un alt motiv pentru care este recomandat sa se renunte la biberon il constituie obisnuita copilului de a-l purta cu sine peste tot. Dupa varsta de un an, micutul tau are capacitatea motorie de a apuca un obiect si a-l folosi de cate ori isi doreste. Cei mici au tendinta sa bea din biberon oricand, in patut, pe canapea, in masina, in carucior etc. Numai ca astfel ei vor ingera o cantitate exagerat de mare de lapte, ceea ce poate duce la dezechilibre in alimentatie. Este important ca mesele sa fie bine delimitate si ca micutul sa consume si alte alimente bogate in minerale pentru o dieta corecta.

Cum sa faci trecerea mai usor de acceptat pentru cel mic

Cumpara 1-2 modele de canite atractive pentru copilul tau. Include-le in mesele sale pe post de jucarie sau accesoriu. Cel mic se va acomoda cu prezenta noului element si probabil il va inspecta, curios. Cu timpul, ii poti pune putin lapte sau ceai in canita, incurajandu-l sa o foloseasca. Este bine sa inceapa sa bea ocazional din noua canita.

Cat timp folosesti si cana si biberonul, pune-i in fiecare dintre cele doua recipiente toate bauturile pe care le consuma, pe rand. Astfel, copilul nu va mai asocia neaparat in mintea lui biberonul cu laptele si cana cu sucul de fructe. Daca exista o asociere intre recipient si continut, atunci cel mic ar putea refuza cana, pentru ca stie ca numai in biberon gaseste ceea ce vrea.

Pune-i in biberon lapte diluat si in cana lapte nediluat, pentru a-l incuraja sa o foloseasca pe cea din urma.

Daca totusi micutului tau ii este greu sa renunte la biberon, poti si sa vorbesti cu el, explicandu-i ca acum este un copil mare si nu mai are nevoie de sticluta cu tetina. Il poti incuraja oferindu-i ceea ce-i face mare placere, precum o poveste sau desertul lui preferat.

Autor: Elisa Costache
Sursa foto: askamum.co.uk

Recomandari

Newsletter Ele.ro

RELATARI INUTILE
  • person

    "when me they fly, i am the wings"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right