Diversificarea alimentara - o arta!
history_edu ele.ro calendar_month 24 Nov 2010, 08:54
Cand? Cum? In ce cantitati? Diversificarea alimentara a sugarului nu se improvizeaza! Te ajutam sa depasesti cu bine aceasta etapa!
La ce varsta incepi?
Dupa ce sugarul impineste 4 luni trebuie sa incepi procesul de diversificare a alimentatiei. El trebuie sa se obisnuiasca sa manance si altceva, pentru ca dupa 6 luni laptele matern nu-i mai acopera nevoile energetice (proteine, fier, zinc, vitaminele A si D).
In primele luni de diversificare alimentara, introdu-i mai intai fructele si legumele. Carnea, pestele si oul lasa-le pentru mai tarziu (5-6 luni).
Ce aliment ii oferi prima data?
Nu conteaza! Introdu-i progresiv fructele si legumele in primele luni de diversificare alimentara. Da-i un fruct sau o leguma 5 zile la rand, apoi treci la altceva. Nu le amesteca, copilul trebuie sa invete sa identifice gusturile si tu trebuie sa-ti dai seama in acest timp daca face alergie la ceva.
Prepara-i in casa piureuri de legume bio (amesteca legumnele pasate cu apa sau cu lapte, fara sare) sau de fructe bio. Ai mare grija de unde-ti faci cumparaturile: morcovii si spanacul contin adesea nitrati. Daca nu-ti permiti sa le cumperi bio, ia din piata legume si fructe cu dimensiuni cat mai mici.
Copilul trebuie sa bea si apa in plus de lapte?
Se spune ca bebelusii mananca lapte si beau apa. Propune-i apa adesea, chiar daca nu e cald. Apa nu ii strica foamea de lapte. Se recomanda ca bebelusii cu varsta de pana la 6 luni sa bea apa minerala. Opteaza pentru o apa slab mineralizata, fara parfum sau zahar.
Cantitati alimentare
Bebelusul va putea manca in curand de toate, insa in cantitati mici, ca si supliment la lapte.
Laptele matern sau de copii e deja bogat in proteine, asadar parintii trebuie sa fie atenti la cantitatea de carne, peste si oua consumata de copiii lor (excesul de proteine inaintea varstei de 3 ani favorizeaza obezitatea). Doza potrivita de proteine pentru un bebelus incape intotdeauna intr-o lingura.
Nu forta copilul daca refuza un aliment nou, deoarece risti sa-i provoci o aversiune alimentara. Incearca sa i-l mai oferi o data, si inca o data, sub alta forma: piure, supa. Va gusta pana la urma.
Daca din mana mamei nu mananca, lasa-l si pe tati sa-si incerce norocul: uneori functioneaza!
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Cum ma imbrac la o nunta
- person
"tot ce trebuie sa stii ca sa te imbraci de un milion de dolari"