Dormi cu copilul?

Dormi cu copilul?
  calendar_month        
Sindromul mortii subite la sugari ii face pe multi parinti sa evite sa doarma impreuna cu bebelusul in acelasi pat.

Noi studii arata insa ca dormitul impreuna cu cel mic nu prezinta riscuri daca acesta are o varsta de cel putin un an.

Pentru ca lucrurile sa se desfasoare intr-un mod eficient, parintii trebuie sa faca un program si sa-l respecte.
Ce probleme ridica dormitul cu copilul mic

Pe langa sindromul mortii subite, o alta posibila problema este reprezentata de impactul asupra capacitatii de socializare si asupra inteligentei. Studii ale Scolii de Medicina din Universitatea Stony Brook din New York arata ca dezvoltarea sociala si intelectuala a copilului nu este afectata atunci cand acesta doarme cu parintii.

Studiul a fost facut pe 944 de mamici cu copii cu varste cuprinse intre un an si trei ani. Aproape jumatate dintre mamele chestionate au afirmat ca au dormit impreuna cu copilul lor la un moment dat.

Cu toate acestea, nu s-au constatat diferente intre copiii care dormisera intotdeauna singuri si cei care impartisera acelasi pat cu parintii lor. De asemenea, nu s-au constatat diferente intre copii in cazul mamelor de aceeasi etnie si cu acelasi nivel de educatie.

Pediatrii sunt de parere ca atunci cand se decide ca parintii sa doarma impreuna cu cel mic, principalul motiv trebuie sa fie cel de a avea o noapte linistita, cu odihna reala.

S-a constatat, de asemenea, ca de obicei mamicile de culoare sau cele de origine hispanica obisnuiesc mai mult sa doarma cu bebelusii lor, comparativ cu femeile albe, care fac mai putin acest lucru.

Specialistii recomanda totusi parintilor sa nu faca acest lucru in mod haotic, ci programat. Astfel, nu se va crea haos, iar copilul nu va afecta relatia parintilor. Este, de asemenea, foarte important ca ambii parinti sa fie de acord cu acest lucru. Cand un parinte doarme cu bebelusul, trebuie sa ramana cu cel mic de la inceputul noptii pana dimineata.

Cu toate acestea, Academia Americana de Pediatrie este impotriva dormitului cu parintii in cazul sugarilor cu varste de sub un an, din cauza riscului sindromului mortii subite.

Autor: Maria Ionescu

Recomandari