Esti pregatita pentru sex?

Esti pregatita pentru sex?
  calendar_month        
Perioada de adolescenta este fantastica. Dar, in acelasi timp, poate fi si problematica.

Corpul se schimba. Apar noi emotii, noi sentimente. Acum este o perioada a intrebarilor, a incertitudinilor cu privire la tine, cu privire la alte persoane, la viata si chiar la dragoste.

Tu, ca adolescent, vei incepe sa observi aparitia unor senzatii sexuale. De la o anumita varsta, atat fetele cat si baietii, incep sa vorbeasca despre cine este virgin/a, cine nu este si cine ar putea fi.

Si pentru baieti si pentru fete, aceasta situatie ar putea fi una foarte presanta. Si tocmai de aceea, uneori, ei pot fi impinsi sa faca anumite lucrurile pe care mai tarziu ar putea sa le regrete.

Cel mai bine ar fi ca ei sa aiba cu cine comunica, ar fi bine ca parintii sa le fie alaturi, numai ca in cele mai multe cazuri parintii sunt ultimii care afla despre schimbarile din viata copilului lor. Nu vor sa vada ca "copilul a crescut".

Sa-ti incepi viata sexuala este una dintre cele mai importante decizii in viata si de asta fiecare trebuie sa chibzuiasca de doua ori inainte de a lua aceasta hotarare, trebuie sa se gandeasca daca este momentul potrivit si daca este persoana potrivita.

Trebuie sa analizezi bine si consecintele care ar putea apare: de ordin fiziologic, de exemplu, probabilitatea sa ramai/sa lasi insarcinata sau sa te infectezi de o boala cu transmitere sexuala, inclusiv Sida, de asemenea, de ordin emotional, de exemplu, stresul....

Desi corpul ar putea fi pregatit pentru sex, s-ar putea sa nu faci fata eventualelor consecinte care ar putea sa apara.

Pentru multi tineri, foarte importanta este si parerea celor din jur, de altfel o conceptie foarte gresita, intrucat nu intotdeauna ce-i bun pentru cineva poate fi bun si pentru tine. Este firesc sa vrei sa fii placut in grup, sa fii cool, insa pentru acest lucru nu trebuie neaparat sa-ti pierzi virginitatea, daca alte persoane din grup au facut-o.

Sa faci sex numai pentru a impresiona pe cineva, sau pentru a fi in rand cu prietenii, nu te face sa te simti mai bine.

De aceea, foarte important este ceea ce simti si ceea ce se intimpla cu tine. S-ar putea ca peste o perioada de timp sa nu te simti prea fericit/a, cind vei sti ca ai avut relatii sexuale numai pentru a impresiona pe cineva, pentru a face ca prietenii tai sa se simta bine sau ai facut asta numai pentru a fi in pas cu prietenii tai.

Prietenii adevarati nu-si fac griji daca persoana este virgina sau nu - ei iti vor respecta deciziile pe care le iei, indiferent care sunt ele. Chiar daca corpul tau este pregatit pentru a avea relatii sexuale si tu esti curios sa o faci, inca nu inseamna ca emotional sau informativ esti pregatit/a.

Desi unii adolescenti inteleg ca sexul inseamna si o implicatie emotionala, majoritatea nu isi dau seama cat de mare poate fi aceasta, si mai tarziu apar regrete, confuzii sau alte sentimente negative puternice.

A fi adolescent inseamna in acelasi timp, o perioada fantastica dar si plina de confuzii, neclaritati. Esti pus in situatia cind trebuie sa iai decizii de unul/una singura.

Pentru a fi sigur ca ai luat decizia corecta, discuta cu cineva in care ai incredere. Incearca sa te informezi, sa afli cit mai multe despre pubertatea prin care treci, schimbarile fizice si emotionale, sexualitate.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

....amintiri...24 0ctombrie
  • person

    "nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right