Ghiozdanul bun: 5 criterii de alegere

Ghiozdanul bun: 5 criterii de alegere
  calendar_month        
Exista atatea modele si preturi la ghiozdane, incat nu e deloc usor sa alegi unul potrivit pentru copilul tau. Daca eziti, iata principalele criterii de luat in seama cand alegi ghiozdanul!

Un ghiozdan bun este usor

O data umplut, ghiozdanul nu trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea copilului. Ar fi deci de preferat sa alegi un ghiozdan usor, mai ales ca ultimele sondaje arata ca micutii cara in spate aproape dublu fata de cat ar trebui, cu un ghiozdan ce ajunge si la 8 kg!

Ghiozdanul trebuie sa fie practic si nu mai larg decat umerii

Este un criteriu important: ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca umerii. El trebuie sa fie adaptat nivelul de scolarizare, varstei si morfologiei, dar si practic si usor de manipulat.

Rigid si rezistent

Copilul are tendinta sa aseze rechizitele in gramezi neordonate si fara ambalaj, asadar un ghiozdan rigid si rezistent este de preferat ca sa nu-si raneasca spatele.

Cu bretele largi si captusite

Bretelele largi si captusite se impun de dragul confortului. Nu uita ca toata greutatea ghiozdanului se lasa pe umeri. Unele ghiozdane au si o curea, ce mentine ghiozdanul in pozitia buna si ii limiteaza miscarile.

Ghiozdan pe roti sau nu?

Avantajul rotilor este evident, cu conditia sa nu fie trepte de urcat. Deci trebuie sa te gandesti la asta inaite sa dai mai multi bani pe un ghiozdan cu rotile. Daca locuiti la etajul 2, intr-un bloc fara ascensor, iar clasa copilului e tot la etajul 2, un ghiozdan cu roti va avea mai multe inconveniente decat avantaje, caci este in primul rand mai greu.

Pentru a cara un obiect greu cum este ghiozdanul, invata-ti copilul sa aiba o pozitie anatomica corecta pentru a evita durerile de spate si deformarile coloanei vertebrale. Copilul trebuie sa care ghiozdanul cat mai aproape de corpul sau si sa nu se aplece in fata, cu picioarele tensionate, ci picioarele trebuie sa stea flexate.

Recomandari