Uimitor! Bebelusii stiu sa faca diferenta intre bine si rau la numai 15 luni

history_edu redactia ele.ro calendar_month 01 Nov 2011, 16:24
Cercetatorii au descoperit un fapt uimitor despre ratiune, capacitatea care pozitioneaza omul in varful lantului tropic. Bebelusii stiu sa faca diferenta intre bine si rau la numai 15 luni de viata, spre uimirea psihologilor din intreaga lume care credeau ca aceasta abilitate se dezvolta mult mai tarziu.
Un studiu efectuat recent de specialistii Universitatii din Washington arata ca micutii de doar un an si trei luni reusesc sa diferentieze distributia egala de hrana de cea inegala, demonstrand astfel ca isi dau seama ce este corect si ce nu inca dinainte sa poata formula o fraza.
Copiii care inteleg ideea de dreptate sunt in acelasi timp mai predispusi sa isi imparta bunurile personale cu ceilalti, mai exact sa dea dovada de altruism si generozitate.
Oamenii de stiinta au observat si o legatura intre gradul de sensibilitate manifestat de bebelusi si comportamentul lor atunci cand au fost rugati sa imparta o jucarie preferata cu altcineva.
Valorile pozitive se asimileaza prin imitatie
Desfasurarea studiului a scos la iveala importanta mediului in care se dezvolta bebelusul fata de valorile pozitive pe care acesta le asimileaza in procesul cresterii si dezvoltarii.
Mai exact, copiii invata sa fie generosi si corecti observand acest tip de comportament in felul in care interactioneaza adultii din familie.
Bebelusii in varsta de 15 luni care au participat la cercetare au vizionat doua videoclipuri scurte. In primul, un bol cu biscuiti a fost impartit la doua persoane, prima oara in mod egal, iar a doua oara in cantitati vizibil diferite. Acelasi lucru s-a intamplat si in al doilea videoclip, dar cu un ulcior plin de lapte.
Cercetatorii au masurat timpul alocat de fiecare bebelus in parte vizionarii ritualului de impartire a hranei si au constatat ca majoritatea micutilor au privit surprinsi scena in care o persoana a primit o portie mai mare decat cealalta. La distributia egala, acestia nu au schitat niciun semn de mirare, parand ca li se parea fireasca procedura echitabila.
Profesorul in psihologie Jessica Sommerville, cea care a initiat experimentul, sustine ca descoperirea demonstreaza faptul ca bebelusii inteleg conceptele de corectitudine si incorectitudine observand felul in care oamenii din jur se comporta unul cu celalalt.
In plus, micutii care au fost cel mai surprinsi de distributia inegala a hranei sunt cei care s-au aratat dispusi sa-si imparta jucaria preferata in partea a doua a studiului. Prin urmare, inca de la 15 luni de viata, oamenii demonstreaza grade diferite de altruism in relatia cu ceilalti.
Copilul tau intelege mai mult decat crezi
Rezultatele cercetarii de la Universitatea din Washington, impreuna cu alte constatari similare ale studiilor trecute, iti atrag atentia asupra gradului de intelegere pe care copilul tau il are inca de la cateva luni de viata.
Desi perceptiile sale sunt limitate, bebelusul tau asimileaza instinctiv comportamentele sesizate la cei din jur. In acest fel, el incepe sa-si contureze temperamentul si personalitatea sub influenta exemplelor pe care le primeste din exterior, chiar daca nu-ti pare evident acest lucru.
Asigura-te ca micutul tau intra in contact doar cu tipuri de conduita corecte si nu-i subestima niciodata capacitatea de intelegere doar pentru ca este prea mic sa o detina.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre