Va puteti face copilul mai destept?

Va puteti face copilul mai destept?
  calendar_month        
Raspunsul este da... si nu. Expertii sunt de acord ca in medie aproximativ jumatate din inteligenta unei persoane este determinata genetic si cealalta jumatate de alti factori cum ar fi alimentatia, infectiile si alte evenimente daunatoare, precum si de experientele prin care copilul trece in timp ce creste. Aici discutam despre tipul de inteligenta care este masurata de testele IQ standard.

Exista si alte tipuri de inteligenta cum ar fi inteligenta interpersonala, inteligenta atletica si inteligenta muzicala. Si acestea depind aproape sigur de zestrea genetica cat si de experienta.

Zestrea genetica a unei persoane furnizeaza o matrita grosiera a creierului. Detaliile structurilor cerebrale sunt finisate de experienta. Experienta si invatatul influenteaza modul in care celulele nervoase individuale se conecteaza intre ele pentru a forma minicircuite care stau la baza gandirii efective. De exemplu, cand un copil invata sa vorbeasca limba engleza, anumite conexiuni cerebrale din ariile cerebrale ale limbajului devin mai puternice.

Genele influenteaza cat de usor sau de rapid o persoana poate acumula anumite tipuri de cunostinte sau anumite deprinderi. In acest fel, genele pot indrepta talentele individuale catre un anumit domeniu. De asemenea, genele pot stabili limite referitoare la capacitatile unui copil anume.

Experientele pe care le traieste un copil (de exemplu antrenamentele de sport) contribuie la dezvoltarea creierului, insa in acelasi timp creierul are un rol foarte important in experientele pe care copilul le cauta si de pe urma carora se bucura. Parintii intelepti ii ajuta pe copii sa-si descopere talentele si ii incurajeaza in directiile respective, recunoscand in acelasi timp ca oricine are limitari care trebuie sa fie respectate.

Supercopii?


Invatarea determina modificari la nivelul cerebral. Insa acest lucru nu inseamna ca putem sa incercam sa cream supercopii prin stimulare si educatie neintrerupta. Invatarea se produce cel mai eficient atunci cand copilul este fericit, relaxat, atent si in nici un caz atunci cand este asaltat de fapte reci, nedorite si nenaturale. Materialele "seci" de studiu (doar litere si cifre) nu-si au locul in educatia unui copil.

Cele mai bune experiente pentru copii sunt acelea in timpul carora ei se bucura cu adevarat. Pentru a fi benefica experienta trebuie sa fie inteleasa de copil. Iti poti da seama daca experienta are sens atunci cand copilul zambeste, gangureste sau priveste indelung cu ochii mari si stralucitori, iti impartaseste cu entuziasm ce s-a intamplat la gradinita sau la scoala.

Recomandari