Vrei un bebe? Ia acid folic cu un an inainte!
history_edu ele.ro calendar_month 20 Apr 2011, 09:36
Acidul folic este o vitamina a carei suplimentare este oficial recomandata femeilor ce-si doresc un bebelus, cu cateva saptamani inainte de conceptie . Un nou studiu confirma ca acidul folic ar merita luat cu cel putin un an inaintea conceptiei!
Acidul folic si prevenirea defectelor de inchidere ale tubului neural
Anomalia de tub neural este o malformatie congenitala. Tubul neural se formeaza intre a 20-a si a 28-a zi dupa conceptie. Anumite celule ale fatului se dezvolta astfel incat formeaza un tub ce face loc apoi coloanei vertebrale, maduvei spinarii si creierului. Uneori, se intampla ca tubul neural sa se inchida gresit sau incomplet, provocand anomalii congenitale grave (spina bifida si anencefalie).
Aparitia acestor anomalii de inchidere a tubului neural are drept cauza deficitul de acid folic, numit si vitamina B9 sau folat, gasindu-se din abundenta in legumele verzi cu frunze.
Specialistii le recomanda femeilor sa ia suplimente cu acid folic (0.4 mg/zi) cel putin 4 saptamani inainte de conceptie si sa continue inca 8 saptamani dupa aceasta.
Acid folic cu un an inainte de conceptie
Un nou studiu confirma interesul suplimentarii cu acid folic intr-un alt domeniu, acela al nasterilor premature. Totusi, aceasta actiune protectoare nu se observa decat daca suplimentarea este una de durata, cu cel putin un an inaintea conceptiei.
In studiu au fost urmarite 35 000 femei care au beneficiat de suplimentare cu acid folic mai mult de un an inainte de conceptie. Avorturile spontane in saptamanile 20-28 de amenoree au fost reduse cu 70%, iar cele in saptamanile 28-32 au fost reduse cu 50% dupa acest tratament cu acid folic.
Un plus de acid folic din alimentatie
Alimentul cel mai bogat in folati este drojdia, dar aceasta este putin consumata in alimentatie. Acidul folic se mai gaseste apoi in spanac, pepene galben, nuci si branzeturi fine (brie, d ecapra, albastre).
Consumate regulat si in portii mari, urmatoarele alimente pot constitui o sursa interesanta de acid folic: legume cu frunze verzi (laptuci, andive, varza, praz), fasole verde, linte, ridichi, dovlecei, avocado, morcovi, rosii, ceapa, porumb, ardei gras, citrice, banane, kiwi, fructe rosii, smochine, mere, pere, cartofi, orez, paste, lactate proaspete, oua, carne, peste.
Ai inteles deci: o alimentatie bogata in acid folic este in primul rand o alimentatie variata!
Autor: Nuage
Alte articole despre