Sarcina cu tripleti - ce o asteapta pe Nicoleta Luciu?

Sarcina cu tripleti - ce o asteapta pe Nicoleta Luciu?
  calendar_month        
De curand, Nicoleta Luciu a anuntat ca este insarcinata in 3 luni si ca asteapta tripleti , spre marea bucurie a vedetei si a sotului acesteia, care isi doresc o familie numeroasa.

Desi multe femei viseaza la sarcini multiple, sarcina cu tripleti este insa una grea, pusa in pericol de complicatii si de dificultatea realizarii testelor de diagnosticare a malformatiilor congenitale.


Iata ce o asteapta pe Nicoleta Luciu!Cum se formeaza sarcina cu tripleti?

In majoritatea cazurilor, sarcina cu tripleti rezulta in urma realizarii unui tratament de fertilizare, aceasta fiind si cauza majora a inmultirii cazurilor de tripleti in ultimii ani. Daca acum 25 ani existau doar 4 cazuri de tripleti la 10 000 nasteri, in 2002 s-a ajuns la 18 seturi de tripleti pentru acelasi numar de nasteri.

Tratamentele de fertilizare determina eliberarea mai multor ovule in acelasi timp, iar daca toate sunt fertilizate odata, rezulta sarcinile gemelare. De asemenea, sarcina cu tripleti poate rezulta si prin fertilizarea in vitro, proces in care ovulele sunt fertilizate in afara corpului femeii si sunt apoi transferate in uterul acesteia. Doctorii transfera de obicei mai multe ovule odata, pentru a mari sansele ca unul dintre acestea sa se dezvolte. Uneori se "prind" mai multe, rezultand astfel sarcina multipla.

Ce inseamna sa ai o sarcina cu tripleti?

Sarcina cu tripleti necesita vizite dese la ginecolog, multe ecografii si alte teste care sa verifice ca mama este bine si ca bebelusii se dezvolta normal. Doctorul iti va recomanda probabil reducerea activitatii fizice si concediul de la locul de munca.

Femeile care fac tripleti au in general simptome de greturi matinale mult mai grave decat gravidele cu un singur bebelus. Pe masura ce sarcina avanseaza, abdomenul se mareste considerabil, fiind mai mare decat cel al gravidei cu un singur fat.

Bebelusii apasa pe stomac, astfel incat gravida nu mai poate sa manance mult. Cu toate acestea, e important ca ea sa manance sanatos, deoarece mamele de tripleti iau mai mult in greutate decat cele insarcinate cu un singur bebelus. In medie, o gravida cu tripleti se poate astepta sa se ingrase cu 13 - 25 kg.

Riscuri

Cand tripletii sunt descoperiti la inceputul sarcinii, e posibil ca unul sau mai multi dintre ei sa nu se dezvolte in bebelus. Majoritatea acestor pierderi au loc in primele 9 saptamani. Un studiu pe gravide cu tripleti a revelat ca jumatate dintre mame au nascut tripleti, o treime au dat nastere la gemeni si 18% au nascut un singur bebelus. 3% dintre femei au pierdut sarcina.

Sarcina cu tripleti are un risc crescut de complicatii: nastere prematura, preeclampsie (hipertensiune si probleme la rinichi pentru gravida), hemoragie postpartum (sangerare periculoasa dupa nastere). De asemenea, bebelusii pot sa nu se dezvolte normal din cauza aglomeratiei din uter.

Unul din testele uzuale ale sarcinii, triplul test, nu poate fi facut de gravidele cu tripleti. Se pot face insa ecografii si amniocenteza pentru a descoperi eventualele malformatii congenitale.

Autor: Nauge

Sursa: foto: www.replicaonline.ro

Recomandari