Alaptatul la san - avantaje si dezavantaje pentru tine si bebelusul tau

Alaptatul la san - avantaje si dezavantaje pentru tine si bebelusul tau
  calendar_month        
Alaptatul la san este primul timp de alimentatie a noului-nascut. Alaptatul este inlesnit de reflexul de supt al bebelusului. Intregul proces are beneficii pentru mama si copil, insa exista si unele posibile neplaceri. Afla in continuare care sunt avantajele si dezavantajele alaptatului la san.

Avantajele alaptatului la san

Colostru

Colostrul este primul lapte produs de glanda mamara in perioada sarcinii si in primele zile de dupa nastere. Lichidul este foarte bogat in nutrienti si anticorpi, eficienti in protejarea sanatatii copilului.

Laptele matern matur

Dupa a treia sau a patra zi de la nastere, colostrul se transforma intr-un lichid mai subtire, care contine amontul necesar de apa, zahar, grasime si proteine pentru a ajuta copilul sa creasca. Este laptele matur care, la fel ca in cazul colostrului, ofera bebelusului nutrientii si anticorpii necesari.

Digestie usoara

Pentru majoritatea copiilor, inclusiv cei nascuti prematur, laptele matern este mai usor de digerat decat laptele praf. Acest lucru se intampla deoarece proteinele din lapte sunt proteine de vaca, astfel incat bebelusului ii ia mai mult timp sa le digere.

Legatura materna

Pe langa rolul de hranire, alaptatul la san indeplineste si o alta nevoie a nou-nascutului. Este vorba despre legatura care se realizeaza intre bebelus si mama. Copilul se simte mai in siguranta, se bucura de caldura si confort. Contactul direct al pielii poate elibera oxitocina in organismul mamei, aceasta simtindu-se mai linistita. De asemenea, acelasi hormon ajuta la circulatia laptelui.

Dezavantaje ale alaptatului la san

Alaptatul la san, chiar daca este un proces natural, poate fi insotit insa si de unele probleme.

Mameloane dureroase

Durerea mamelonara apare de obicei in primele zile de dupa nastere, insa ar trebui sa dispara in mod normal dupa prima saptamana. In caz contrar, este indicat sa fie consultat medicul.

Candidoza

La nivelul sanilor poate aparea aceasta ciuperca, sub forma de prurit. Senzatia este una dureroasa si exista posibilitatea transmiterii la copil, caruia ii apar pete albicioase pe limba.

Mastita

Mastita este o inflamatie a sanului, cu semne specifice (zone rosii, cresterea temperaturii locale etc).

Autor: Maria Ionescu

Recomandari