Menstruatia dupa nastere
history_edu ele.ro calendar_month 08 Oct 2009, 12:25
Mai mult ca sigur ca nu astepti cu nerabdare aparitia ciclului menstrual, dupa ce ai nascut.
Atatea luni fara aceasta grija lunara ti-au oferit un ragaz de libertate de care ai vrea sa te mai bucuri si dupa ce iti tii prima oara bebelusul in brate.
Insa ce se intampla cu perioada menstruala dupa nastere?
Specialistii te sfatuiesc sa privesti partea buna a lucrurilor, in revenirea ciclului menstrual. Iar aceea este ca organismul tau a revenit la functionalitatea normala, de dinaintea perioadei sarcinii.
Multe femei, in ciuda neplacerilor lunare cauzate de menstruatie, se simt usurate stiind ca organismul lor functioneaza la parametrii normali din nou.
La ce cantitate de sange este bine sa te astepti, dupa nastere?
Vei avea numeroase sangerari imediat dupa nastere, insa ele vor fi mai mult de forma unor pete, semne ca uterul isi reface membrana functionala.
Ele pot dura pana la 6 saptamani si isi pot intensifica cantitatea, ajungand pana la jumatatea unei mentruatii normale, daca alaptezi, pe perioadele de alaptare.
Acest fenomen se produce din cauza contractiilor uterine, ce-si fac aparitia odata cu stimularea mameloanelor, atunci cand copilul suge.
De aceea, la femeile care alapteaza, perioada pana apare primul ciclu menstrual, dupa nastere, este semnificativ mai mare decat la cele care isi hranesc bebelusul cu formule de lapte.
Se va modifica ciclul tau menstrual, fata de cum il aveai inainte de perioada de sarcina?
Medicii sustin ca nu. Organismul femei percepe sarcina ca pe un episod izolat de functionalitatea normala a sa si odata "scapat" de problema, isi reia activitatea, in acelasi ritm. Insa parerile aici sunt impartite.
Multe femei sunt fericite ca perioada lor menstruala s-a reglat surprinzator de exact, dupa nasterea primului copil. Daca inainte aveau perioade menstruale foarte neregulate, acum menstruatia pare ca si-a procurat un ceas foarte precis.
Altele insa, se plang de pierderi de sange mult mai mari decat inainte de sarcina. Insa in aceste cazuri specialistii recomanda un control ginecologic amanuntit, pentru depistarea la timp a unor posibile complicatii ale sarcinii, cum sunt fibroamele uterine, cunoscute ca declansatoare de menstruatii abundente.
Poti ramane insarcinata dupa nastere? Bineinteles ca da, si chiar curand.
Ideea ca cel putin 6 luni dupa nastere sau chiar toata perioada cat alaptezi nu vei ramane insarcinata este un mit fara nici o sustinere stiintifica si medicala si poate reprezenta o conceptie chiar periculoasa, mai ales daca nu vrei un alt bebe imediat.
Studiile medicale au demonstrat ca cea mai scurta perioada dupa nastere si pana la aparitia primei perioade de ovulatie este de doar 21 zile, asa ca poti avea surprize. Cat de placute sau neplacute, doar tu poti stii...
Ele.ro a lansat primul serial interactiv din .ro: La mana ta. Vizioneaza episodul pilot !
Alte articole despre