1 copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde

history_edu redactia ele.ro calendar_month 11 Nov 2010, 14:47
In lume, 1 copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde, in contextul in care in fiecare an, din ce in ce mai multi copii sunt victimele acestei boli.
Multe decese ar putea fi evitate daca parintii, principalul factor de decizie cand vine vorba de sanatatea copiilor lor, ar fi mai informati. In incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnata Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day).
Organizatii si companii din toata lumea s-au alaturat cauzei si o sustin prin demersuri vizibile. In Romania, Societatea Romana de Pneumologie, Societatea Romana de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu", alaturi de compania Pfizer sustin activ Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei prin actiuni menite sa informeze si sa educe continuu familiile in vederea unui comportament preventiv cand vine vorba de sanatatea copiilor.
Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei este o initiativa globala care isi propune sa educe si sa informeze parintii din intreaga lume cu privire la faptul ca pneumonia, boala care provoaca cele mai multe decese in randul copiilor cu varsta de pana la 5 ani, poate fi prevenita.
"Ziua Mondiala a Pneumoniei este o zi semnal si, concomitent, o alta modalitate de a atrage atentia asupra impactului acestei boli infectioase atat la copil cat si la adult. Un lucru este cert, faptul ca agresivitatea unei pneumonii din copilarie, dar si aplicarea unor metode pofilactice de la varste mici, dicteaza efectul la distanta pe plamanul viitorului adult unde evolutia este de multe ori ancorata in evenimentele din copilarie.", a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan - Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
"Pneumonia este o infectie a aparatului respirator care afecteaza varstele extreme (copiii si batranii). Pneumoniile au o incidenta de 45 de cazuri/1000 de nou nascuti/an, incidenta care se reduce odata cu inaintarea in varsta.
Acesta afectiune se incadreaza in categoria infectiilor pneumococice alaturi de boli precum: meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronsita.", a declarat Prof. Dr. Doina Plesca - Vicepresedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.
"In Romania, statisticile sunt extrem de ingrijoratoare, aproximativ 28% din decesele care apar in perioada 0-1 an sunt produse de afectiuni ale aparatului respirator. O pondere insemnata dintre sugari si copii sufera de pneumonie, cu toate ca exista modalitati de preventie pe care parintii ar trebui sa le cunoasca", a adaugat Prof. Dr. Doina Plesca.
"Pneumonia este una dintre bolile care pot fi prevenite si e pacat ca parintii sa nu fie informati despre acest lucru. Parintii ar trebui sa intrebe medicul de familie sau medicul pediatru despre modalitatile de preventie ale pneumoniei.
Este o obligatie morala si un drept al copiilor.", a declarat Prof. Dr. Oraseanu Dumitru - Vice-Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
De mai bine de 10 ani, unul dintre militantii activi, la nivel international, in lupta contra pneumoniei este Dr. Keith Klugman - Profesor la Universitatea Emory din Atlanta, GA (USA).
In opinia acestuia: "Vom progresa la nivel mondial in lupta contra pneumoniei daca organizatii precum cele care sprijina acum Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei vor continua sa lupte impreuna, printr-un proces de educare continua si printr-o crestere a gradului de acces la metodele de preventie. Printre acestea, vaccinarea ocupa un loc principal.
Pneumonia "ucide" sute de mii de copii in toata lumea si e frustrant sa aflam cand e prea tarziu ca am fi putut evita moartea acestora", a adaugat Dr. Keith Klugman.
La copiii cu varsta mai mica de 5 ani, pneumonia provoaca moartea mai mult decat orice alta afectiune2. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de preventie a pneumoniei.
In Romania, bolile pneumococice si, indirect, pneumonia este principala cauza a mortalitatii infantile. In situatia in care copilul nu a fost vaccinat preventiv si se imbolnaveste de pneumonie, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice.
Despre Ziua Mondiala a Pneumoniei
Ziua Mondiala a Pneumoniei a fost infiintata ca organizatie in aprilie 2009, cu obiectivul de a comunica pericolul pe care pneumonia il reprezinta pentru sanatatea publica si pentru a preveni milioanele de decese care sunt inregistrate in fiecare an, in intreaga lume.
Coalitia reuneste o serie de organizatii internationale, guvernamentale, non-guvernamentale si comunitare , institutii de cercetare si academice, fundatii si persoane fizice. Mai multe detalii gasiti pe: http://worldpneumoniaday.org
Alte articole despre