6 obiceiuri sanatoase pe care orice copil trebuie sa le stie

6 obiceiuri sanatoase pe care orice copil trebuie sa le stie
  calendar_month        
Spalatul pe dinti, spalatul pe maini, igiena corporala zilnica, alimentatia sanatoasa , sportul si rutina de somn sunt obiceiuri care stau la baza sanatatii copilului tau! Acestea se invata si patrund in rutina zilnica a micutului doar daca sunt incurajate inca din copilaria timpurie!

Nu mai sta pe ganduri si invata-ti prichindelul cateva obiceiuri care-l ajuta sa creasca frumos si sanatos!

1. Spalat pe manute

Spalatul pe manute este un obicei care trebuie insuflat in rutina zilnica a copilului inca de cand este mic. Incurajeaaza-l sa se spele de fiecare data pe maini inainte de a manca ceva, dupa ce foloseste toaleta sau dupa ce vine de afara, de la joaca.

Nu uita sa il inveti ca spalatul pe maini este un proces care cuprinde trei elemente - apa, sapunul si frecarea (care trebuie sa aiba loc cel putin 20 de secunde). Este important nu doar sa invete sa spele pe maini, ci sa o faca si corect!

2. Spalat pe dinti

Este important sa ii ingrijesti dantura inca de dinainte de eruperea primului dintisor, iar pe masura ce creste, sa ii periezi cu atentie dintii, pentru ca pe la 5-6 ani sa il inveti sa o faca singur, de doua ori pe zi.

Dupa ce deprinde principalele miscari de periere a dintisorilor, incepe sa introduci treptat si ata dentara in igiena orala a copilului si sa ii arati cum trebuie sa o foloseasca, pentru o curatare corecta si completa a dintilor.

3. Igiena corporala

Obisnuieste copilul sa faca dus zilnic si sa invete ca trebuie sa spele pe cap o data la cateva zile, la un interval stabilit sau recomandat de medicul pedistru, in functie de tipul de par si alte particularitati ale micutului.

Dupa o zi intreaga de alergaturi si joaca, micutul trebuie sa stie ca igiena corporala este esentiala pentru indepartarea germenilor si microbilor de pe corp si ca nu este indicat sa se bage in pat murdar.

4. Alimentatie sanatoasa

Educatia alimentara se face inca de la diversificarea alimentatiei, adica de la introducerea alimentelor solide la bebelusi.

De la varsta de bebelus si pana tarziu in copilare, depinde de tine cum iti obisnuiesti copilul sa manance si ce alegeri il indrumi sa faca din acest punct de vedere.

5. Activitate fizica (sport)

Sportul cultivat cu regularitate in viata copilului tau este unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri pe care le poate deprinde.

Nu ajuta doar la dezvoltarea fizica armonioasa a micutului tau, ci si din punct de vedere emotional si cognitiv.

Incurajeaza-ti prichindelul sa fie activ zilnic, cat mai multe ore pe zi, pentru a evita sa cada in capcana sedentarismului, care cuprinde la ora actuala din ce in ce mai multi copii.

6. Program/rutina de somn

Orice copil trebuie sa aiba un program stabil de somn, introdus in rutina zilnica inca de la varsta de bebelus si adaptat pe masura ce creste, dar intotdeauna stabil sau constant.

Micutul trebuie sa fie obisnuit sa adoarma si sa se trezeasca zilnic, aproximativ la aceleasi ore, pentru a dezvolta obiceiul si mai tarziu, in adolescenta si la maturitate, cand tentatiile de a pierde noptile vor fi mai mari.


Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: jodilampertdds.com

Recomandari