ADHD este o boala ereditara

history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Nov 2007, 09:56
ADHD apare grupat in familii, fiind o afectiune cu inalta ereditabilitate (76-80%). Rudele de gradul I si II ale pacientilor cu ADHD au riscul de 5 ori mai mare pentru ADHD, iar copiii unui parinte cu ADHD pot sa aiba in proportie de 50%, la randul lor, ADHD.
Ce inseamna ADHD?
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) este o tulburare de comportament a copilului care se manifesta prin deficit de atentie si dificultati in desfasurarea unei sarcini. Acestea inseamana ca un copil cu ADHD are o capacitate scazuta de a-si focaliza atentia si de a o mentine asupra lucrurilor care nu sunt extrem de interesante; are dificultati in a-si controla imlulsurile; are dificultati cu statul nemiscat la scoala sau la masa, fiind mereu pe picior de plecare si agitat.
Exista oare ADHD?
Majoritatea specialistilor sunt de acord ca anumiti copii care au o afectiune a creierului care ii face sa fie extrem de hiperactivi, impulsivi si neatenti.
Ce conduce la ADHD?
Nu exista nici o indoiala: copiii care nu sunt atenti, care sunt hiperactivi si imulsivi ii streseaza foarte mult pe parinti. Unii parinti ai copiilor cu ADHD sunt priceputi pentru a-i ingriji, altii mai putin. Insa nu exista nici o dovada ca parintii ar putea cauza ADHD. Un copil rasfatat, care nu a fost niciodata invatat sa accepte un refuz sau sa astepte pentru a primi ceea ce isi doreste, se poate comporta in asa fel incat sa para ca are ADHD. Majoritatea copiilor cu ADHD au fost crescuti in limite rezonabile si cu o disciplina normala, dar pur si simplu nu au raspns la fel ca majoritatea copiilor.
ADHD este o afectiune medicala si nu o consecinta a unei atitudini necorespunzatoare din partea parintilor. Simptomele ADHD apar inaintea varstei de sapte ani, adesea manifestandu-se cu intensitate maxima in primii doi ani de scoala.
Diagnosticul de ADHD

Nu exista nici o analiza sanguina sau test cerebral pentru diagnosticul ADHD. Medicii se bazeaza pe informatiile pe care le primesc de la parinti, profesori si pe propriile lor observatii. Un medic care incearca sa stabileasca diagnosticul de ADHD ar trebui sa primeasca informatii de la cel putin un parinte si un profesor, prin inerviu, chestionar sau sub forma de descriere scrisa. Medicul ar trebui sa tina cont de istoricul dezvoltarii fizice si psihiatric al copilului, antecedentele familiale, sa discute cu copilul si sa efectueze un control medical amanuntit.
Tratamente pentru ADHD
ADHD nu este inca vindecabil, dar cu siguranta este tratabil. Copiii cu ADHD nu au nevoie doar de ameliorarea simptomelor, ci de normalizare, care ii poate aduce la un nivel de atentie si la un comportament similar cu al colegilor fara ADHD.
Exista multe tipuri de tratamente disponibile pentru copiii care au ADHD. Majoritatea copiilor beneficiaza daca li se administreaza mai multe tratamente in acelasi timp. De obicei medicul incearca sa trateze copilul cu medicamente si in acelasi timp discuta cu parintii si profesorii pentru a incerca sa le modifice comportamentul fata de copil.
Exista suficiente dovezi ca medicametele reprezinta cel mai eficient tratament pentru simtomele ADHD, insa si consilierea psihologica si alte terapii non-medicamentoase sunt importante.
Ce se intampla cu copiii cu ADHD?
Cu un tratament medical si o educatie potrivite, copiii cu ADHD ar trebui sa fie capabili sa reuseasca foarte bine in viata. Pe masura ce cresc, caracteristicile care i-au facut sa aiba atat de multe probleme la scoala:spontaneitatea, energia, abilitatea de a se gandi la mai multe lucruri de-o data, ii poate ajuta bine la locul de munca. Copiii care au si alte probleme pe langa ADHD, cum ar fi depresie sau tulburari grave de invatare, au mai multe dificultati si necesita mai mult sprijin din partea celorlati.
Ce puteti face?
Daca aveti un copil cu ADHD, discutati cu medicul sau cu un specialist. La fel ca in cazul unei oricarei afectiuni medicale sau tulburari de dezvoltare, cu cat stiti mai multe, cu atat mai bine veti fi in stare sa colaborati cu medicii, cu profesorii si cu alti specialisti pentru a va ajuta copilul sa se dezvolte cat mai bine.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





nu conteaza
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"