Alimentatia copilului: 5 mituri false
history_edu ele.ro calendar_month 09 Iul 2010, 16:33
Unele mituri care privesc alimentatia copilului persista fara nicio baza reala. Iata 5 dintre aceste mituri scoase la lumina!
Banana constipa
Unele persoane ce sufera de constipatie se priveaza in zadar de anumite alimente. Chiar daca banana este folosita de unii in tratamentul diareei, ea nu constipa! Constipatia este in general rezultatul lipsei de fibre in alimentatie, al unei hidratari insuficiente si a lipsei de activitate fizica. Niciun aliment nu poate fi facut responsabil de constipatie. In banane, doar o treime din fibrele continute au proprietatea de a mari consistenta fecalelor, restul de doua treimi favorizeaza o buna eliminare.
Nu trebuie sa bei apa in timpul mesei
Pe vremuri, medicii credeau ca apa bauta in timpul mesei dilueaza sucurile gastrice su perturba digestia. Astazi se stie insa ca producerea sucurilor gastrice se adapteaza la cantitatea si textura alimentelor consumate in timpul mesei, pentru pastrarea aciditatii stomacului. Daca mancarea este mai lichida, cantitatea secretata de sucuri gastrice se va mari pentru ca digestia sa aiba loc in conditii optime. Daca insa copilul are tendinta sa bea apa in timpul mesei, iar acest lucru ii taie apetitul pentru mancare, atunci mai bine ii servesti apa la finalul mesei.
Colorantii alimentari provoaca hiperactivitate
ADHD sau hiperactivitatea si deficitul de atentie este o boala foarte raspandita in prezent, insa cauzele sale nu sunt cunoscute. Ereditatea explica majoritatea cazurilor. Apoi mai exista si alti factori: traumatism cranian sever, lipsa oxigenului la nastere, expunerea la droguri, poluanti, metale grele in timpul vietii fetale. In ceea ce priveste alimentatia, nu se cunoaste inca in ce masura influenteaza aceasta.
Desi colorantii alimentari nu provoaca de unii singuri boala, ei pot totusi sa accentueze simptomele. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii britanici, dupa ce au dat unui numar de 300 copii sa bea bauturi ce contineau diversi coloranti si benzoat de sodiu. Ca parinte, trebuie sa stii ca acesti coloranti nu au valoare nutritiva, iar utilizarea lor este pur estetica, deci limitarea consumului acestor substante nu poate fi decat benefica.
Multivitaminele sunt esentiale pentru copii
Studiile demonstreaza ca alimentatia copiilor bombardati cu suplimente vitaminizante este in general echilibrata, deci utilizarea acestora nu se justifica. Parintilor le e teama ca nu cumva aportul in vitamine si minerale al copiilor sa fie insuficient si de aceea apeleaza la prafuri. Cu toate acestea, copiii sanatosi si cu alimentatie variata, compusa din legume, fructe, cereale, lactate si carne, nu trag niciun folos din aceste suplimente.
Exista si copii care au nevoie de vitamine in general:
copiii din familiile defavorizate, cei care au fost abuzati sau neglijati
copiii care sufera de anorexie sau de lipsa cronica d eapetit
copiii vegetarieni
copiii supusi unui regim alimentar strict din cauza de boala (alergii sau boli cronice)
Laptele fierbinte te ajuta sa dormi
Niciun studiu clinic de calitate n-a dovedit pana acum ca laptele cald baut inainte de culcare ne ajuta sa adormim mai repede sau mai bine. Laptele, la fel ca toate celelalte produse lactate, contine triptofan, un aminoacid (parte a proteinelor) pe care creierul il poate transforma in serotonina, un neurotransmitator care favorizeaza somnul. E adevarat ca suplimentele cu triptofan maresc considerabil nivelul sangvin de serotonina. Acest aminoacid este de altfel folosit in tratamentul insomniilor cronice.
Totusi, nu este clar in ce masura alimentele bogate in triptofan exerseaza un efect similar. Cercetarile au aratat totusi ca efectele benefice ale laptelui apar dupa 4-6 zile de consum intens, nicidecum dupa un paharel inainte de culcare.
Alte articole despre