Aparitia cancerului la copii

Aparitia cancerului la copii
  calendar_month        
Educarea tinerilor cu privire la prevenirea cancerului trebuie sa inceapa inca din copilarie.

Fiecare celula din corpul nostru este legata de aspecte ale cresterii, de interactiunea cu alte celule si de dezvoltarea proprie. Cancerul se dezvolta atunci cand un anumit tip de celule inceteaza sa mai functioneze normal, iar corpul nu le mai poate controla. Diversele tipuri de cancer implica simptome, tratamente si preveniri diferite, in functie de tipul celulelor implicate si de gradul de deteriorare al acestora.

Cele mai comune tipuri de cancer care apar la copii sunt leucemia si cancerul la creier. Pe masura ce copiii se apropie de varsta adolescentei poate aparea si cancerul osos.

Diagnosticarea copilului cu cancer este devastatoare pentru parinti si pentru ceilalti membri ai familiei. Cancerul implica o adevarata criza in sanul familiei si in viata celor apropiati bolnavului.

Copiii care duc o viata sanatoasa au mai multe sanse sa evite dezvoltarea cancerului cand devin adulti.

Studiile au aratat ca majoritaea tipurilor de cancer pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, care trebuie inceput inca din copilarie.

6 sfaturi pentru a preveni dezvoltarea cancerului:

Evita fumatul;
Limiteaza expunerea la soare;
Mananca cel putin cinci feluri de fructe si/sau legume zilnic;
Fa cat mai multe exercitii fizice (de cel putin 3 ori pe saptamana);
Limiteaza consumul de alcool;
Informeaza-te daca in familia ta au fost persoane bolnave de cancer.

Semne si simptome ale aparitiei cancerului la copii




Detectarea cancerului in primii ani de viata ai copilului poate fi dificila. Doctorii ii pot ajuta pe parinti in aceasta privinta, incurajandu-i sa-si aduca regulat copiii la control, pentru a descoperi simptomele anormale si persistente precum:

scaderea in greutate continua si inexplicabila;
dureri de cap si voma dimineata;
dureri accentuate ale oaselor si incheieturilor;

umflaturi sau noduli in abdomen, gat ori in orice parte a corpului;
aparitia unei pete albicioase pe pupila ochiului;
febra repetata, nedatorata vreunei infectii;
roseata sau sangerari excesive in urma unei rani;
paloare excesiva a pielii si oboseala continua.

Evitarea tigarilor

Studiile au aratat ca persoanele care se apuca de fumat in adolescenta sufera de mai multe probleme de sanatate decat persoanele care se apuca de fumat mai tarziu.

Cel mai bine este sa nu te apuci de fumat niciodata. Daca fumezi, ar fi bine sa renunti chiar acum. Produsele pe baza de tutun pot cauza cancer al cavitatii bucale, cancer al gatului si mai ales cancer la plamani.

Copiii trebuie feriti de expunerea la fumul de tigara. Fumatul pasiv poate duce la aparitia cancerului, a infectiilor respiratorii si a astmului.

Limitarea expunerii la soare

Problemele expunerii indelungate la soare apar dupa mai multi ani. De aceea, este indicat sa limitezi expunerea copilului tau la razele ultraviolete mai ales intre orele 11.00 si 15.00, cand acestea pot provoca arsuri grave sau chiar cancer de piele.

Foloseste cat mai multa crema cu un factor de protectie ridicat (SPF 15 sau mai mare). Copiii ar trebui sa poarte la plaja ochelari de soare si sepci, pentru a evita afectarea ochilor de catre razele puternice ale soarelui.

5 feluri de legume si/sau fructe pe zi

93454.jpg



Studiile de specialitate au dovedit faptul ca un consum crescut de fructe si/sau legume poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon, cancerului de esofag, cancerului de plamani, cancerului de prostata si cancerului de stomac.

Trebuie sa ai mereu la indemana fructe si legume precum: morcovi, broccoli, telina, mere, portocale, pentru a le servi atunci cand vrei sa iei o gustare.

Introdu in meniul copilului tau cat mai multe fructe si legume.

Exercitiile fizice

Ai nevoie doar de 30 de minute pe zi, de trei sau patru ori pe saptamana. Exercitiile fizice regulate pot ajuta la scaderea riscului aparitiei cancerului de prostata si al cancerului de col.

Incurajaza-ti copilul sa faca multe exercitii fizice si miscare in aer liber. Poti alege activitati pe care sa le faceti impreuna (de exemplu: plimbari, alergari sai inot).

Limitarea consumului de alcool

Un pahar de vin pe zi poate reduce riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, insa poate creste riscul aparitiei unor tipuri de cancer, precum cancerul de san.

Limiteaza cat mai mult consumul de alcool si mai ales nu consuma bauturi alcoolice in fata copiilor. Alcoolul asociat cu fumatul poate provoca diverse tipuri de cancer precum: cancer al cavitatii bucale, cancer al esofagului si cancer la plamani.

Existenta in familie a persoanelor bolnave de cancer

Unele tipuri de cancer (cancerul de col, cancerul ovarian, cancerul de san si cancerul la prostata) se pare ca se transmit se la o generatie la alta.

Vorbeste cu doctorul copilului tau despre tipurile de cancer pe care le-au avut membrii familiei tale in trecut.

Recomandari