De cat de mult somn are nevoie copilul tau?

De cat de mult somn are nevoie copilul tau?
  calendar_month        
Orice mama stie ca un program sanatos de viata este esential pentru dezvoltarea armonioasa a micutului sau. Sigur te-ai intrebat pana acum de cat de mult somn are nevoie copilul tau.

Raspunsul este ca timpul de odihna necesar variaza in functie de mai multi factori, dintre care varsta joaca un rol esential.


De indata ce bebelusul tau a venit pe lume, te documentezi in permanenta despre cele mai bune metode de a-l ingriji. Iata cateva aspecte principale care te vor ajuta in cresterea puiului tau.

1-4 saptamani: 15-16 ore de somn pe zi

Nou-nascutii dorm in medie 15-18 ore pe zi, insa numai in perioade scurte, de cate 2-4 ore. Copiii nascuti prematur se vor odihni mai mult, pe cand cei care sufera de colici mai putin.

Deoarece bebelusii nu au inca un "ceas biologic", episoadele lor de somn nu sunt influentate de ciclul zi-noapte. De fapt, nou-nascutii nu sunt inca influentati de factorii de mediu, decat in foarte mica masura.

1-4 luni: 14-15 ore de somn pe zi

Odata ce implineste o luna si jumatate, micutul tau incepe sa se mai linisteasca si vei observa ca se va odihni dupa un program mai regulat. Cele mai lungi perioade de somn ajung la 6 ore si au tendinta sa se petreaca seara. Confuzia zi-noapte dispare.

4-12 luni: 12-15 ore de somn pe zi

Desi 15 ore este cantitatea ideala de somn, cei mai multi copii pana in 11 luni de viata dorm in jur de 12 ore. Fixarea unui program sanatos de odihna este esential la aceasta varsta, deoarece copilul devine din ce in ce mai sociabil.

Bebelusii dorm in trei reprize la aceasta varsta si se rezuma la doua cand implinesc 6 luni, intrucat devin fizic capabili sa stea pe taramul viselor pe tot parcursul noptii.

Pe masura ce ritmul sau biologic se maturizeaza, micutul va dormi in jur de ora pe la 9 dimineata, doua ore intre 12 - 14 si inca doua ore intre 15 - 17. Intervalele pot varia.

1-3 ani: 10 - 12 ore de somn pe zi

Intre 1 si 3 ani, copilul renunta la somnul de dimineata si doarme doar o data pe parcursul zilei. O cantitate rezonabila de somn ar fi de 14 ore pe zi, insa multi prichindei se satura dupa aproximativ 10.

Totusi, la aceasta varsta au inca nevoie de un pui de somn in fiecare zi, ce variaza intre o ora si trei ore si jumatate. Ora de culcare recomandata este intre 19 si 21, urmand sa se trezeasca a doua zi intre 6 si 8 dimineata.

3-6 ani: 10-12 ore de somn pe zi

Programul ramane la fel cu cel de pana acum, cu diferenta ca micutii de 3 anisori inca trag un pui de somn ziua, pe cand cei de 5 ani se lasa cu greu convinsi.

7-12 ani: 10-11 ore de somn pe zi

In aceasta perioada a vietii, cand deja intreprind tot soiul de activitati precum mersul la scoala, socializarea si timp petrecut in familie, ora de culcare incepe sa se mute tot mai tarziu. Copiii intre 7 si 12 ani ar trebui sa se odihneasca 12 ore pe noapte, insa majoritatea dorm in jur de 9 ceasuri.

12-18 ani: 8-9 ore de somn pe zi

Somnul ramane conditia esentiala pentru sanatatea fizica si mentala a adolescentilor, asa cum era si in copilarie. Acestia incep sa simta o mai mare nevoie de odihna decat atunci cand erau mai mici, insa au tendinta sa mearga la culcare foarte tarziu in noapte si sa doarma pana la pranz urmatoarea zi.

Asigura-te ca micutul tau are un program de somn regulat si sanatos, astfel incat sa aiba organism puternic si o minte stralucita atunci cand va fi adult.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari