Efectele cofeinei asupra copiilor

Efectele cofeinei asupra copiilor
  calendar_month        
Cei mari nu se pot trezi dimineata fara sa bea o ceasca de cafea, iar copiii consuma in mod obisnuit Cola sau alte bauturi puternic cofeinizate.

Un lucru deloc de neglijat este reprezentat de faptul ca majoritatea celor ce consuma foarte des cofeina risca sa devina dependenti, lucru perfect valabil si in cazul copiilor, implicatiile acestei dependente fiind din cele mai grave, spun doctorii.

Efectele consumului de cofeina se prezinta in felul urmator. In creier, cofeina actioneaza ca un stimulent indirect, prin blocarea actiunii neurotransmitatorului adenozina, care are ca principala functie aceea de a comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma.

Molecula cofeinei, din cauza faptului ca este foarte asemanatoare cu adenozina, poate usor "pacali" creierul, substituind-o pe aceasta din urma.

Ca urmare, adenozina prezenta in organismul nostru este incapabila sa inabuse neurotransmitatorii "insufletitori", ca dopamina, urmarea fiind un creier ramas intr-o stare permanenta de excitabilitate.
Organismul copiilor nu este pregatit sa faca fata unei cantitati atat de mare de excitanti nervosa ca cel al unei persoane adulte, drept urmare efectele la acestia sunt accentuate.

In cazul in care se presupunea ca doar cafeaua si derivatii ei contin cantitati insemnate de cofeina, vestile infirma supozitia.

Lichide care contin cofeina:

Coca-Cola sau Pepsi
Atat de indragita bautura aduce cea mai mare cantitate de cofeina consumata de copilul nostru zilnic.

Daca in cantitate mica, de 100 ml/zi ea revigoreaza si sporeste atentia, consumul unei cantitati mai mari, de obicei cel putin 500 ml, duce la iritabilitate, nervozitate si lipsa somnului de seara.

Ness-ul
Mult mai aromat decat cafeaua obisnuita, ness-ul, sau cafeaua solubila intra in componenta multor produse consumate de copii.

Aflat la discretia copiilor in chioscurile din fata scolii sau presarat din belsug peste o prajitura cu crema la cofetaria din cartier, ness-ul este o perfida bomba de cofeina.

Pe langa efectul de hiperexcitant nervos al creierului, ness-ul mai aduce, din pacate, si grave probleme cardiace pe viitor.
93529.jpg


Ceaiul
Da, banalul ceai, ambalat frumos in pliculete aromate si consumat cu canile de copiii nostril. Dar nu orice fel de ceai.

Inainte copiii beau mai mult ceai de tei, de fructe sau de plante in general. Si bine faceau.
Efectul lor era de calmare, de linistire a creierului si de energizare moderata.

Insa acum, cu sutele de varietati de ceai tare, negru, indian, englezesc sau de alta natie, copiii consuma foarte multa cofeina, ingredient aflat din belsug in compozitia ceaiului.

Potrivit studiilor medicale, cele trei mari surse de cofeina contin, la 100 ml de lichid preparat, urmatoarele cantitati de cofeina: cafeaua, in jur de 70 mg, ceaiul, in jur de 20 mg, iar Cola, in jur de 15 mg de cofeina.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

in doi
  • person

    "orice va fii de acum inainte...viata va fii tot simpla si mishto:)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right