Gemeni neobisnuiti - partea I

Gemeni neobisnuiti - partea I
  calendar_month        
Multi dintre noi cunoastem doar cele 2 tipuri clasice de gemeni: fraternali (dizigotici) si identici (monozigotici). In afara acestor doua clasificari principale, exista si cateva tipuri rare si interesante de gemeni.

1. Siamezii

Siamezii sunt de fapt gemeni monozigotici care nu se separa complet unul de celalalt din cauza diviziunii incomplete a ovulului fecundat. Cele doua entitati sunt conectate in unele zone ale corpului lor si pot avea la comun tesuturi, organe sau membre.

2. Gemeni conceputi separat : superfetatie

In mod normal, cand un ovul este fecundat, ciclul femeii se intrerupe si ovulatia inceteaza. In cazuri rare, ciclul nu se intrerupe, iar femeia poate ramane in acelasi timp insarcinata si cu al doilea copil, rezultand gemeni care sunt nascuti in momente diferite.

3. Gemeni cu tati diferiti: superfecundare heteroparentala

Gemenii fraternali (dizigotici) sunt rezultatul hiperovulatiei, adica eliberarii a mai multe ovule intr-un singur ciclu. Superfecundarea descrie situatia in care ovulele sunt fecundate cu sperma din diferite acte sexuale, in cazul in care femeia face sex cu parteneri diferiti, gemenii poat avea tati diferiti.

4. Pe jumatate identici: gemeni cu corpuri polare

Gemenii monozigotici (identici) provin dintr-un singur ovul fecundat, care apoi se divide. Dar ce se intampla daca ovulul se divide mai intai, iar apoi fiecare jumatate se intalneste cu sperma? Aici incepe teoria gemenilor pe jumatate identici, care se aseamana foarte mult, dar nu au ADN-ul 100% identic.

5. Gemeni identici baiat/ fata

Gemenii identici (monozigotici) au intotdeauna acelasi sex pentru ca se formeaza dintr-un singur zigot ce contine fie cromozomul masculin XY, fie pe cel feminin XX. Totusi, s-au raportat si cateva cazuri de mutatii genetice la gemenii masculi, in care un geaman si-a pierdut cromozomul Y si s-a dezvoltat cu sex feminin. Geamanul femeie este insa afectat de Sindromul Turner, caracterizat prin nanism si lipsa dezvoltarii ovariene.

Citeste si partea a II-a a articolului !

Recomandari