Laptele UHT lupta impotriva botulismului

Laptele UHT lupta impotriva botulismului
  calendar_month        
Beneficiile lactatelor asupra sanatatii sunt de necontestat inca din primele zile ale noului nascut si pe tot parcursul diferitelor faze ale vietii noastre. Consumul de lapte are o lunga traditie in alimentatia omului, inca din cele mai vechi timpuri, datorita valorii lui nutritive deosebite.

Consumul de lapte are pentru organism un aport ridicat de calciu, cunoscut pentru rolul sau de a mentine puterea si densitatea oaselor. Laptele este un aliment complet, cu un raport echilibrat, apropiat de cel existent in oase, intre calciu si fosfor.

In afara efectelor mentionate, consumul de lapte si produse lactate are o influenta benefica in general asupra organismului, sustinand activitatea fizica a copiilor, moderata sau de performanta, putand inlocui cu succes bauturile energizante, deseori controversate.

Insa mult mai putine mame stiu ca acelasi consum de lapte poate afecta organismul copilului lor, prin ingestia de lapte care contine toxina sau spori ai bacteriei anaerobe Gram+ Clostridium botulinum.

Ce este botulismul?

Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava, determinata de toxina botulinica bruta, cea mai puternica toxina de origine bacteriana. Acesta nu este distrusa de sucurile digestive din organism, iar lumina si oxigenul o inactiveaza, insa foarte lent. Doar caldura poate distruge aceasta toxina periculoasa.

Toxina botulinica, produsa de Clostridium Botulinum la o temperatura optima de 26 grade C supravietuieste din pacate timp indelungat in mediul inconjurator, rezistand foarte bine la congelare si deshidratare, iar sporii tulpinilor proteolitice sunt foarte rezistenti la caldura (s-au inregistrat timpi de 1 ora la 80oC, 25-50 minute la 100oC si 2,4 minute la 121oC).

Botulismul infantil se declanseaza odata cu ingerarea de lapte de vaca ce contine spori de Clostridium Botulinum, spori care se multiplica in organismul copilului producand toxina botulinica. Boala debuteaza acut, prin constipatie precedata de lipsa apetitului alimentar si slabiciune musculara.

Studiile medicale au demonstrat faptul ca solutia optima pentru a obtine un lapte de vaca necontaminat este aducerea lui la temperatura necesara distrugerii toxinei botulinice, teperatura de peste 80oC. Insa odata cu supunerea laptelui la aceste temperaturi timp indelungat, se distrug si multe elemente nutritive ale acestuia, lipsindu-l de aportul nutritional necesar.

Laptele UHT, lapte pus si sigur!

Singura tehnologie care are efectele scontate este in acest caz reprezentata de tehnologia UHT (Ultra High Temperature), care supune laptele de vaca la temperaturi intre 135 - 150 grade C, pret de doar cateva secunde, suficiente pentru distrugerea bacteriei anaerobe Clostridium Botulinum.

Iar laptele astfel obtinut isi pastreaza intacte toate proprietatile nutritionale si intreg aportul de minerale, vitamine si oligoelemente.

Iar ambalarea sa ulterioara, in conditii aseptice, in cutii de carton multistrat, departe de contactul cu lumina sau oxigen, face ca garantia prospetimii laptelui sa se intinda pe parcursul a 6 luni, in cutia originala, fara nici un adaos de conservanti.

Asa ca de acum mamicile nu trebuie sa isi mai faca griji in privinta sigurantei, daca isi hranesc copiii cu laptele prelucrat termic prin tehnologia UHT, considerata cea mai importanta inovatie in industria alimentara din ultimii 50 de ani.

Recomandari