Noua generatie yoga

Noua generatie yoga
  calendar_month        
Nu cu mult timp in urma yoga captivase atentia intregii lumi, barbati si femei deopotriva, transformandu-i in practicanti fideli. Insa acum, miscarile binecunoscute sunt inlocuite de noile figuri ale mascotelor sportive, de catre cei care prefera desenele animate de sambata dimineata in locul exercitiilor fizice si pentru care, antrenarea mintii, a sufletului si a corpului, au la fel de multa valoare precum tabla inmultirii.

Cine ar crede ca yoga este pentru copii? Ei bine, chiar este si noul trend este acum condus de exercitiile yoga in familie. In plus, americanii au infiintat chiar scoli pe aceasta tema, cu peste 1000 de antrenori raspanditi in intreaga lume.

Au nevoie copiii de linistea interioara?

Un studiu recent al Programului de Evaluare si Cercetare Colaborativa a Colegiului de Educatie Charter arata ca studentii care participa la clasele de yoga au mai putine probleme de disciplina si note mai mari la scoala. Un sfert dintre acestia arata o imbunatatire evidenta la nivel fizic. Ideea principala este ca orice copil, atletic sau nu, poate sa se simta bine cu sine insusi. Nu exista cale de esec in acest domeniu.

Una dintre metodele yoga adresata copiilor cuprinde exercitii care le permit celor mici sa creasca din toate punctele de vedere. Iata cele noua abilitati si modul in care orice tip de yoga ii ajuta pe copii sa le foloseasca:

verbala si lingvistica - este abilitatea de a se exprima in cuvinte. Yoga vizeaza in acest caz spunerea povestilor si poeziilor.

logica si matematica - este abilitatea de a rationa si de a calcula. Prin yoga copiii repeta numarand, rezolvand probleme si jocuri cu numere.

vizuala si spatiala - este abilitatea de a desena, construi sau naviga. Jocurile yoga includ rezolvarea de puzzle-uri si jocuri cu culori.

corpul si kinestezia - este abilitatea de a procesa informatia receptionata prin atingere. Copii exerseaza prin dans, miscare si teatru. Este o modalitate buna de a exersa postura in orice situatie.

interpersonala - este abilitatea de a relationa si colabora. Exercitiile yoga includ activitatile de grup si socializarea.

intrapersonala - abilitatea de a fi introspectiv. Copii prives in interiorul lor, reflecteaza asupra a ceea ce sunt si a ceea ce inseamna spirit.

naturalista - este abilitatea de a fi constient de natura si de mediul inconjurator. Yoga ii ajuta pe cei mici sa se descurce in spatiile deschise si in interactiunea cu animalele.


Yoga este cel mai bun tratament

Bineinteles, rasul ajuta, insa beneficiile exercitiilor yoga nu sunt numai pentru copiii obisnuiti ci si pentru cei cu dezabilitati precum autismul. In functie de gravitatea bolii, antrenorii yoga vor oferi parintilor un sfat initial personalizat pentru ca apoi sa integreze orice copil intr-o clasa de antrenament.

La inceputul claselor de yoga unii copii nu pot sa tina nici macar un creion in mana, pentru ca dupa cateva exercitii banale de contact vizual si atingere sa poata descoperi propriile abilitati.

Cum sa incepi

Cele mai multe clase de yoga sunt impartite pe grupe de varsta si se intalnesc de obicei o data pe saptamana. Copiii mai mici, care nu pot mentine pozitiile yoga prea mult timp combina exercitiile cu sarituri sau mersul de-a busilea, pe cand adolescentii fac exercitii apropiate de cele ale adultilor, in combinatie cu gimnastica aerobica.Cum tendinta este ascendenta, nu va mai dura mult pana cand si la noi vor exista astfel de clase. Pana atunci insa, se pot comanda de pe interent o mare varietate de dvd-uri cu exercitii yoga pentru copii.

Daca ati auzit sau ati vazut vreun program Yoga pentru copii in Romania, anuntati-ne!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

te striga pamantul
  • person

    "poezia e creaa￯ie,e viaa￯a￯ tra￯ita￯ pe verticala￯ chiar a￯i o secunda￯..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Varvara Bej
Shop Ele.rochevron_right