Sanatatea copilului: pregateste-l pentru prima zi de scoala!

Sanatatea copilului: pregateste-l pentru prima zi de scoala!
  calendar_month        
Inceputul scolii este o experienta noua pentru cei mici si o adevarata incercare pentru parintii lor, care trebuie sa se asigure ca totul este perfect. De la pregatirea psihica a celor mici - care vor fi nevoiti sa isi schimbe complet rutina zilnica, pana la achizitionarea uniformei si a rechizitei, totul va fi atent supravegheat de parinti.

Un aspect foarte important in aceasta etapa este evaluarea sanatatii celui mic.


Ce ar trebui sa aiba in vedere parintii inainte de inceperea scolii, cand vine vorba de sanatatea copilului:

1. Consultul medical general aA€A" foarte important

Inceperea scolii inseamna o schimbare pe toate planurile. Copilul va face eforturi mari fizice si psihice pentru a se adapta, iar parintii trebuie sa se asigure ca el le poate sustine, mergand cu el la un consult medical general.

"Un consult medical va identifica corect eventuale probleme de sanatate ale celui mic. Medicul poate evalua daca acesta este apt pentru orele de sport, daca functia vizuala este in parametri normali, daca tensiunea arteriala este normala si per ansamblu, daca el este pregatit fizic pentru a face fata schimbarilor aduse de noul stil de viata. Aceasta consultatie trebuie efectuata cu cateva luni inainte de inceperea scolii si reluata in septembrie pentru un bilant exact.

Urmatorul pas, si cel mai important, este acela ca parintii trebuie sa tina cont de sfatul medicului in ceea ce priveste administrarea medicatiei. Am intalnit parinti care au redus perioada de tratament recomandata de medic sau dozele medicamentelor, sau parinti care din dorinta de a imbunatati starea de sanatate a celor mici cat mai repede au dat medicamente fara sa consulte un medic. Medicamentele nu sunt bomboane si trebuie tratate cu seriozitate. Intrebati medicul inainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandam sa nu modificati prescriptia medicala si sa nu actionati dupa sfaturi neautorizateaA€At, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

2. Imunizarea copilului aA€A" este mereu necesara?

Inceperea scolii inseamna si intrarea in colectivitate a celui mic, ceea ce prezinta un dublu risc: fie ca el sa transmita un posibil agent infectios catre un numar mai mare de copii sau, la randul lui, sa contacteze cu mai mare usurinta viroze sau boli de care parintii au reusit sa il protejeze pana atunci. In situatii epidemiologice speciale este nevoie sa stim precis daca cel mic este receptiv sau este imunizat, vaccinat, adica protejat de boala.

,,Copiii, dupa cum bine stiu parintii, sunt vaccinati conform schemei nationale de vaccinare impotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola etc. Pe langa acestea, exista si alte vaccinuri in categoria celor optionale, iar parintii care din diverse motive nu au reusit sa le faca ar trebui sa discute cu medicul pediatru despre posibilitatea si necesitatea de a le face acum, data fiind schimbarea de mediu si cresterea riscului de imbolnavireaA€At, a declarat dr. Evelina Moraru.

In timp ce oportunitatea vaccinarii antigripale de exemplu, este mereu discutata, multi parinti prefera numeroase medicamente sau imunostimulante pentru pregatirea confruntarii cu aglomeratia si sezonul rece.

Vaccinul contra racelii este probabil printre cele mai dezbatute. In functie de reactia copilului la raceala sau simptomele racelii, medicul pediatru poate hotari daca este necesara vaccinarea sau administrarea de medicamente pentru intarirea sistemului imunitar. Tot medicul este cel care poate recomanda si tratamentul daca cel mic se imbolnaveste.,,Conform unui studiu efectuat de ARPIM anul acesta, majoritatea parintilor dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului pentru a trata simptomele racelii, unii dintre ei le trateaza chiar cu antibiotice fara a sti ca aceste medicamente nu au niciun efect in cazul infectiilor virale. Este foarte important sa luati legatura cu medicul atunci cand copilul se imbolnaveste. Numai el va poate recomanda cel mai potrivit tratamentaA€At, a adaugat dr. Evelina Moraru.

3. Discutati cu medicii si profesorii despre sanatatea celui mic

Timp de 4-5 ore pe zi cel mic va fi in grija profesorilor si, daca este necesar, in grija cadrelor medicale ale scolii. De aceea este esential ca parintii sa discute cu acestia despre eventualele alergii sau sensibilitati ale copilului si daca este nevoie de optiuni de tratament in caz de urgenta.

,,Colectivitatea are un puternic rol de influentare. Daca, spre exemplu, copilul este alergic la alune, el va fi tentat de grup sa manance, desi stie ca ii va face rau. Va avea in acel moment un episod alergic si este important ca atat profesorul, dar si cadrele medicale sa stie despre problema celui mic si sa reactioneze in consecinta in cel mai scurt timp, unele dintre aceste incidente avand mare potential de agravare si chiar decesaA€At, a adaugat dr. Evelina Moraru.

Prin precautie, evitand automedicatia si fiind receptivi la opiniile medicale puteti avea un rol benefic in evolutia normala a copilului scolarizat. Prima zi de scoala a anului scolar este un moment unic pentru copii si pentru parinti deopotriva. Este inceputul unei noi etape din viata si este important ca primul pas sa fie facut cu dreptul.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Iubire indiana
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right