Sforaitul, risc de inteligenta scazuta si probleme mentale la copii

Sforaitul, risc de inteligenta scazuta si probleme mentale la copii
  calendar_month        
Sforaitul este una dintre cele mai inconfortabile afectiuni cu care se poate confrunta un copil. Se pare ca nu doar sanatatea fizica si calitatea somnului sunt afectate de problemele de respiratie din timpul somnului, ci si abilitatile mentale si intelectuale. Sforaitul in copilaria timpurie creste riscul ca micutul sa devina hiperactiv, depresiv sau anxios pana la varsta de 7 ani!

Sforaitul este o afectiune cauzata de obstructionarea sau ingustarea cailor respiratorii de la nivelul nasului, gatului sau gurii.

Apare atunci cand aerul inspirat prin gura sau nas este perturbat in timpul somnului si se caracterizeaza prin sunete agasante, care pot fi usor ragusite sau aspre.

Sforaitul copilului, risc de depresie, anxietate si hiperactivitate

Sforaitul, respirarea pe gura sau apneea aparuta in copilaria timpurie poate prezice eventualele probleme comportamentale si emotionale de mai tarziu ale copilului.

Aparitia semnelor de sforait pana la varsta de 7 ani creste riscul de probleme comportamentale cu pana la 60%. Una dintre ele este hiperactivitatea, sustine Karen Bonuck, medic la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York.

Copiii care se confrunta cu simptome severe ale acestor afectiuni respiratorii si tulburari de somn sunt mai predispusi la a dezvolta un comportament hiperactiv si antisocial decat alti copii, care nu sufera de aceste probleme.

Specialistii sustin ca si copiii care reusesc sa treaca peste aceste simptome cand sunt mici, pana la 18 luni, tot prezinta un risc crescut cu pana la 50% de probleme comportamentale pana la implinirea varstei de 7 ani, compararativ cu alti copii, care nu au prezentat niciun simptom de sforait.

Problemele respiratorii din timpul somnului la copii au fost corelate si cu cresterea riscului de depresie si anxietate.

Acest efect este cauzat de faptul ca problemele de respiratie din timpul somnului conduc in timp la dezvoltarea unor probleme neurocomportamentale. Astfel de probleme includ hiperactivitatea, depresia sau anxietatea, iar micutii care sforaie prezinta un risc intre 40 si 100% de a manifesta aceste tulburari pana la varsta inceperii scolii.

Sforaitul scade IQ-ul copilului si afecteaza memoria si atentia

Medicul Daniel J. Gottlieb, de la Scoala de Medicina din Boston, a analizat si studiat peste 205 copii cu varsta de 5 ani.

Aproape 30% dintre cei care prezentau probleme de respiratie in timpul somnului, precum sforaitul, aveau abilitati intelectuale mai scazute decat cei care nu sufereau de aceste probleme.

Medicul a realizat o serie de teste pentru depistarea coeficientului de inteligenta al acestor copii si au descoperit ca exista o diferenta dubla intre rezultatele copiilor fara astfel de probleme si ale celor cu tulburari de somn asociate cu respiratia.

Copiii care sforaie au obtinut rezultate scazute si la alte teste pentru memorie sau atentie.

Chiar daca unele studii atesta faptul ca gestionarea si tratarea simptomelor la varste mici nu elimina complet riscul de aparitie a problemelor mentale sau intelectuale, totusi medicii sunt increzatori in faptul ca daca micutii sunt tratati la timp, sansele de declansare a lor sunt mult mai scazute. Copiii pot duce astfel o viata normala si ferita de efecte secundare neplacute.


Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: canindia.com

Recomandari