Telefonul mobil - pericol pentru bebelus

Telefonul mobil - pericol pentru bebelus
  calendar_month        
Nu de putine ori am asistat la situatii in care surioara mea, care are o printesa de aproape 1 an de zile, exasperata de faptul ca cea mica nu se mai oprea din plans, i-a oferit drept jucarie telefonul mobil.

Si nu, nu un telefon de jucarie ce imita foarte bine aparatul nostru de vorbit zilnic, ci chiar mobilul ei, care se pare ca are un efect fascinant de-a dreptul asupra nepoatei mele.

Aproape socata, i-am sarit literalmente surorii mele in cap incercand sa o fac sa constientizeze cat de periculos este aparatul fermecat din viata noastra de zi cu zi asupra organismului unui bebelus.

Si am primit o replica foarte adevarata, insa si foarte trista, in acelasi timp: "Absolut toate prietenele dau mobilul copilului sa se joace cu el. Sunt fascinati astia mici de el, de taste, de lumina, de sunetele scoase de catre taste.

"Bine, dar daca toate prietenele tale sunt inconstiente inseamna ca trebuie sa fii si tu la fel??", am avut pentru o secunda tendinta sa ii spun, insa mi-am dat seama ca e usor sa privesti odihnit, din afara, o situatie, si sa mai si judeci apoi cu aceeasi usurinta.

Stiam ca aveam o nepoata rasfatata, care, la cel mai mic semn de refuz, pornea un adevarat taifun vocal si steam ce inseamna pentru sora mea cateva minute de liniste.

Insa meritau acele momente sanatatea nepoatei mele? Cu siguranta nu.

Asa ca m-am pus pe studiat parerile medicilor pediatri cu privire la riscurile la care este supus un organism atunci cand se afla in imediata apropiere a unui telefon mobil.

Care sunt consecintele pe care o are radiatia pulsatila de inalta frecventa a mobilului asupra sanatatii unui copil? Cat de mult il poate afecta pe viitor?

Ca reactie la radiatia telefonului mobil, studiile efectuate au observat o modificare a curentilor cerebrali din creierul bebelusului, modificare masurata cu ajutorul electroencefalogramei (EEG).

Mai ales in cazul copiilor mici, radiatia telefoanelor mobile pozitionate in imediata lor apropiere reprezinta cu siguranta un factor de risc pentru sanatatea lor.

Cum afecteaza aceste radiatii?

Afectate in special sunt celulele creierului, la varsta lor, aflat inca in dezvoltare, care reactioneaza foarte sensibil la orice influenta toxica din mediu.

Si inca ceva. Oasele plate ale craniului unui bebelus sau copil de varsta mica nu sunt complet osificate la nastere, ci sunt separate de spasii cu tesut conjunctiv.

Fontanelele, cum sunt denumite zonele moi ale capului, au nevoie de multi ani pentru a se osifica complet, iar craniul de a capata forma finala.

Capacitatea craniana completa este astfel atinsa de abia la varsta cuprinsa intre cinci si sapte ani, asadar creierul unui bebelusului nu este indeajuns protejat de cutia craniana, fiind mult mai expus radiatiilor nocive.

Asadar, cu lectia bine facuta, m-am dus la surioara mea si i-am expus toate aceste riscuri, la care este supus copilul.

Insa, in acelasi timp, am luat-o pe cea mica si am iesit 1 ora cu ea afara. Sigur i-a prins bine surorii mele un moment de respire…fara orice telefon mobil!

Recomandari