Anotimpul cel mai bun pentru a naste
history_edu ele.ro calendar_month 03 Feb 2011, 08:46
Exista un anotimp mai bun decat celelalte pentru a face copii? Evident, fiecare cuplu decide pentru sine, insa Mama Natura are si ea planurile ei!
Puii de animale se nasc mai ales primavara, deoarece vremea e mai calda si sursele de hrana mai abundente. Oare si oamenii procreeaza mai mult primavara?
Specialistii spun ca desi oamenii au evoluat pana in punctul in care nu mai depind de anotimpuri pentru a se reproduce (avand in vedere ca au case si surse de hrana stabile tot timpul anului), totusi sunt dovezi ca fertilitatea este inca influentata de perioadele anului. De ce e important acest lucru? In primul rand, pentru cuplurile care au probleme de reproducere, deoarece cunoasterea lor mareste sansele de conceptie.
Temperatura si fertilitatea
Una din cele mai evidente diferente intre diferitele anotimpuri este temperatura. Primavara si vara, caldura are efecte negative asupra calitatii si cantitatii spermei, care se amplifica si mai mult daca barbatul petrece mult timp in aer liber. Statisticile spun ca bebelusii care sunt conceputi in lunile iulie si august sunt mai putini decat in orice alta luna a anului.
Lumina si fertilitatea
Lumina este o alta variabila cu impact asupra fertilitatii. In acest caz, e vorba de fertilitatea feminina. Lumina afecteaza glanda pineala, care produce hormonul melatonina, responsabil pentru reglarea ritmului zilnic al corpului.
Cand lumina naturala scade, se produce mai multa melatonina, ceea ce poate duce la amanarea ovulatiei. Cu cat ziua este mai luminoasa (vara), cu atat femeia este mai fertila. Dovada cea mai evidenta este faptul ca femeile care traiesc in Alaska nu au ovulatie iarna, cand aproape nu exista lumina naturala. Cercetatorii spun ca organismele femeilor sunt mai sensibile la schimbarile de mediu decat cele ale barbatilor.
Rate de nastere, date de nastere si bebelusi
Statisticile spun ca cei mai multi bebelusi se nasc in iulie, apoi in august, ceea ce inseamna ca au fost conceputi toamna, in octombie, noiembrie sau decembrie.
Din punct de vedere biologic, fertilitatea barbatului este favorizata in aceste luni cu temperatura mai rece, in timp ce fertilitatea feminina nu e la apogeu, din cauza lipsei luminii.
Acest lucru i-a facut pe cercetatori sa caute si alti factori ce ar putea influenta fertilitatea, pe langa lumina si temperatura.
Unii experti sunt de parere ca ratele de nastere mari din vara se datoreaza vacantelor de toamna, cand cuplurile petrec mai mult timp impreuna, iar vremea in usoara racire este pe placul indragostitilor, dupa o vara torida.
Datele internationale confirma efectele anotimpurilor asupra ratelor de nasteri. Cu cat latitudinea tarii este mai mica (mai apropiata de Ecuator), cu atat anotimpurile afecteaza mai putin reproducerea. In aceste tari, temperatura si lumina variaza foarte putin de-a lungul anului. In schimb, cu cat o tara este mai indepartata de Ecuator, cu atat fertilitatea scade mai mult in lunile de iarna.
Un anotimp propice fertilizarii in vitro?
Studiile au aratat ca fertilizarile in vitro realizate vara au sanse mai mari de succes decat cele facute in lunile cu mai putina lumina naturala.
Metoda calendarului in reproducere
Femeile care incearca sa ramana insarcinate obisnuiesc sa tina socoteala zilei de ovulatie si a perioadelor fertile. Oare ele ar trebui sa ia in considerare si anotimpurile?
Unii experti spun ca nu au niciun motiv sa faca acest lucru, deoarece omul zilelor noastre este total deconectat de natura si mediul inconjurator.
Altii sugereaza ca femeile ce doresc sa ramana insarcinate pe cale naturala sa "munceasca" mai mult in lunile noiembrie si decembrie, pentru a-si maximiza sansele de conceptie.
De altfel, studiile arata ca acele cupluri care merg in vacante in tari exotice (calduroase, luminoase) in timpul lunilor de iarna, au sanse mai mari sa faca un bebelus.
Autor: Nuage
Alte articole despre