Avort spontan - ce se intampla dupa?

Avort spontan - ce se intampla dupa?
  calendar_month        
Pentru orice femeie, interuperea spontana a sarcinii este o experienta dureroasa, chiar si cand apare in cursul primelor saptamani, iar suferinta nu trebuie banalizata. Intelegerea cauzelor si a felului in care poti evita repetarea avortului spontan te ajuta sa accepti acest accident.

Avortul spontan - un accident frecvent
Pierderea sarcinii reprezinta un traumatism in viata unei femei. In afara tristetii, femeia se simte vinovata si se teme ca nu poate fi mama buna. Insa de cele mai multe ori avortul spontan este doar un accident care nu se mai repeta.

Simptomele avortului spontan

Semnul de alerta obisnuit este aparitia sangerarilor. Pierderile de sange intermitente (provenind de la colul uterin sau din trofoblast, viitoarea placenta, care se desprinde putin) pot fi fiziologice, deci normale. Ele trebuie totusi semnalate medicului. In schimb, sangerarile abundente sau continue, cu cheaguri, sunt semne de avort spontan. Ele pot fi insotite de crampe asemanatoare ciclului si de disparitia semnelor sarcinii (sanii se dezumfla, dispare greata). Avortul spontan tardiv (in luna a patra sau a cincea) se manifesta prin contractii dureroase, sangerari abundente si pierderea lichidului amniotic. Colul se deschide.

Cauze

Avortul spontan precoce
Pierderea sarcinii inainte de 12 saptamani de amenoree se datoreaza in principal ovulului. Embrionul este purtatorul ueni anomalii cromozomale, un accident s-a petrecut in momentul conceptiei. Organismul matern detecteaza anomalia si o respinge.

Avortul spontan tardiv
Dupa doua luni si jumatate de sarcina, cauzele avortului spontan sunt de origine mecanica. Poate fi vorba de un col uterin deschis, care se dilata la fiecare contractie, iar in acest caz se recomanda serclajul si repausul gravidei.

La fel poate fi de vina si o infectie care duce la moartea fetusului sau o malformatie congenitala a uterului. De asemenea, uterul poate fi prea mic pentru a sustine sarcina. Aceasta patologie se intalneste adesea in cazul femeilor care au urmat in timpul sarcinii un tratament cu estrogeni, distilbenul, prescris in anii `70 pentru prevenirea avortului spontan.

Exista si cauze mai rare de avort spontan: un examen de depistare invaziv, cum este amniocenteza, ce prezinta risc de 0.5-1%. Varsta sau fumatul abuziv maresc si ele usor riscul.

Cum se petrece?

Daca expulzia fetusului este spontana si completa, se face o ecografie de control si nicio interventie medicala; femeia se poate intoarce acasa.

Daca expulzia este incompleta (mai ramane pe peretii uterului o parte de trofoblast), se iau comprimate cu prostaglandine, hormoni care dau contractii ce ajuta la eliminarea resturilor. Se face un control dupa 24 ore si daca mai e nevoie medicul poate recurge si la o aspiratie sau la un chiuretaj sub anestezie generala.

In cazul avortului spontan tardiv este necesara spitalizarea din cauza riscurilor hemoragice. Expulzarea fetusului se face sub anestezie peridurala sau generala. Se verifica RH-ul mamei, iar daca este negativ i se face o injectie cu anticorpi (gamaglobuline) anti-D, necesari pentru evitarea problemelor de incompatibilitate la sarcina urmatoare.

Avortul spontan repetitiv

Se poate vorbi de avort spontan repetitiv cand accidentele se repeta de mai mult de 3 ori. Medicul face in acest caz investigatii amanuntite pentru a depista daca exista un posibil diabet in istoricul familial, pentru a stabili cariotipul parental (studiul cromozomilor) si a verifica lipsa anomaliilor cromozomiale, se face histerografie sau histeroscopie pentru detectarea unui eventual fibrom si se verifica malformatiile uterului (pereti lipiti). Toate acestea sunt operabile.Originea avortului spontan repetitiv nu este intotdeauna gasita, iar pentru diminuarea riscului medicii recomanda tratament pe baza de corticoizi sau aspirina inainte de debutul sarcinii urmatoare.

Bebelusul de dupa avortul spontan

Din punct de vedere medical, nu e nicio problema daca femeia vrea sa incerce imediat sa ramana gravida. Ciclul apare normal la o luna dupa avort, insa medicii prescriu de obicei contraceptive in prima luna pentru ca mucoasa uterina agresata sa se regenereze perfect.

Mai greu e insa din punct de vedere psihologic. Pentru a avea in vedere o noua sarcina, femeia trebuie sa-si regaseasca increderea in sine si sa-si invinga teama de un nou esec. Aici devine foarte important rolul partenerului.Autor: Nuage

Recomandari