Care este cel mai bun moment pentru a face un copil?
history_edu ele.ro calendar_month 07 Oct 2009, 17:52
Oare varsta ta, ciclul menstrual sau chiar vremea iti pot influenta abilitatea de a concepe? Daca gandul de a deveni mamica incepe sa-ti dea tarcoale, citeste in continuare pentru a afla care este cel mai bun moment pentru a concepe.
Adolescenti
Ai mai multe sanse sa concepi si ai mai multa energie pentru a suporta sarcina sau responsabilitatea unui copil. Totusi, mamele adolescente au un risc crescut de pre-eclampsie, mortalitate infantila sau nastere prematura.
La 20 de ani
Ai 95% sanse sa concepi in mod natural deoarece cele mai bune oua sunt produse intre douazeci si treizeci de ani.
La 30 de ani
O data ce ai ajuns la varsta de 30 de ani, sansele tale de a concepe scad dramatic, iar studiile au demonstrat ca dupa varsta de 35 de ani sansele sunt mai mici iar riscurile presupuse mai mari. Este incurajant sa stii, totusi, ca femeile moderne in ziua de azi fac primul copil la varsta de 35 de ani.
La 40 de ani
Cercetarile arata ca daca reusesti sa ramai insarcinata la 40 de ani, ai sanse sa traiesti mai mult. Menopauza ta va veni mai tarziu iar expunerea la estrogen te va proteja impotriva bolilor cardiace, atacului cerebral si bolii Alzheimer. Sansele de a concepe pe cale naturala sunt, totusi, doar de 30%.
Perioada din luna
Daca ai un ciclu regulat de 28 de zile si o menstruatie de 6 zile, fei fi relativ fertila intre ziua a saptea si a noua. Intre zilele 10 - 18, fertilitatea este la maximum, iar in zilele urmatoare pana la sfarsitul ciclului, vei fi cel mai putin fertila. Daca nu ai un ciclu regulat, doctorul tau iti poate arata cum sa-ti folosesti temperatura ca indicator al perioadei fertile.
Timpul din zi
Diminetile iti pun la dispozitie cele mai bune ore pentru a face copii, ceea ce ar putea fi putin ciudat daca sunteti amandoi la munca in timpul zilei. Cercetatorii italieni au descoperit ca, atunci cand sperma produsa intre orela 7 si 7:30 dimineata a fost comparat cu cel produs intre 17 si 17:30, specimenele recoltate dimineata devreme aveau un numar mai mare de spermatozoizi si o concentratie mai mare. De asemenea, sperma de dimineata este mai puternica si are mai multe sanse sa penetreze oul.
Alte articole despre