Clorul din piscina si sarcina. Pericol pentru fat?

Clorul din piscina si sarcina. Pericol pentru fat?
  calendar_month        
Inotul in sarcina este o modalitate minunata pentru femeile gravide de a face exercitii, mai ales vara. Cu toate acestea, multe femei insarcinate se uita cu suspiciune la clorul din piscine care ar putea dauna fatului.

Inotul este sigur in sarcina?

Toti specialistii sunt de acord ca inotul in sarcina este benefic femeilor insarcinate. Spre deosebire de alte tipuri de programe de exercitii fizice, poti incepe o rutina saptamanala de inot chiar daca nu faceai asta inainte de sarcina, inclusiv din al doilea trimestru.

Va trebui sa incepi incet, sa te incalzesti bine cu exercitii simple inainte si dupa si sa nu te obosesti prea tare.

De ce inotul este benefic in sarcina?

Inotul este un exercitiu foarte bun pentru femeile insarcinate pentru ca foloseste ambele grupe majore de muschi (mainile si picioarele). Este foarte bun si pentru plamani si inima.

Cu ajutorul inotului vei creste abilitatea plamanilor de a procesa oxigenul (ceea ce ii va prinde bine si fatului), iti vei imbunatati circulatia sangelui si tonusul muscular si iti vei creste rezistenta fizica.

De asemenea, in apa nu vei simti kilogramele in plus acumulate in sarcina. Inotul mai este recomandat si pentru ca este foarte sigur, exista foarte putine riscuri sa te ranesti.

Clorul din piscina. Un pericol?

Un studiu din 2002 a analizat legatura dintre inotul in piscinele in care apa e tratata cu clor si posibilele efecte adverse in sarcina. Studiul a a analizat mai ales legatura dintre substanta trihalomethan (THM) si avortul spontan, greutatea mica la nastere, probleme ale tractului urinar si defecte ale tubului neural.

Trihalomethan-ul este produs atunci cand clorul se amesteca cu materii organice ca celule ale pielii, transpiratie, urina si unele produse cosmetice. Aceste materii se regasesc mai des in piscinele aglomerate, cu mult clor si ventilatie precara.

Rezultatele studiului au fost insa inconsistente. Cercetatorii au declarat ca este nevoie de mai multe teste pentru a putea determina efectele pe termen lung ale expunerii la clorul din apa in sarcina.

Mai mult, riscurile pentru fat intr-o piscina tratata cu clor sunt mai mici decat intr-o piscina netratata, unde poti face infectii mult mai usor.

Metode prin care poti sa reduci riscurile inotului in piscina:

Evita piscinele suprapopulate, cu mult clor in apa si cu ventilatie precara (de exemplu, piscinele interioare cu tavan jos si fara ferestre).

Daca inoti in piscine interioare, limiteaza timpul petrecut pe saptamana in piscina.

Un dus inainte sa inoti si unul dupa limiteaza reactiile intre tine si clor.

Daca simti ca nu mai ai aer cat timp esti in piscina, roaga pe cineva sa te ajute sa iesi.

Evita jacuzzi-urile si saunele.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

un sarut furat
  • person

    ""meritam ceva mai bun""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right