Diabetul zaharat si sarcina

Diabetul zaharat si sarcina
  calendar_month        
Diabetul zaharat reprezinta o tulburare medicala severa caracterizata de variatia sau persistenta unui nivel ridicat de glucoza in sange, cauzat de secretia insuficienta de hormon insulinic.

Este o complicatie ce se intinde pe durata intregii vieti si prezinta numeroase complicatii.

Multe persoane nu stiu ca aceasta boala poate aparea deseori si in timpul sarcinii unei femei care nu s-a mai confruntat inainte cu probleme de diabet.

Aparitia fenomenului este cauzata de schimbarile multiple la care este supus corpul femeii pe parcursul sarcinii si poarta numele de diabet gestational.

El poate afecta pana la doua treimi din gravide. Netratat corespunzator, duce la complicatii serioase atat pentru mama cat si pentru fat.

Ce reprezinta mai exact diabetul?

Diabetul este cunoscut ca o tulburare de metabolism, adica a modului in care organismul nostru proceseaza alimentele pentru furnizarea de energie.

93470.jpg


Este bine cunoscut faptul ca hrana pe care o mancam este procesata in organism sub forma de glucoza din sange. Asadar, glucoza reprezinta principalul carburant din organism.

Ea este folosita de organism pentru furnizare de energie, insa in acelasi timp, nu poate patrunde in celule fara prezenta insulinei, hormon produs de catre pancreas, glanda aflata in spatele stomacului.

Odata cu introducerea alimentelor in stomac, pancreasul produce cantitatea de insulina necesara ajutand glucoza din sange sa treaca in celule.

Diabetul gestational reprezinta un tip aparte de diabet care apare in timpul sarcinii, de obicei in al doilea sau al treilea trimestru.

In timpul sarcinii organismul mamei are nevoie de o productie suplimentara de insulina, deoarece hormonii secretati de placenta, ca estrogenul, cortizonul si lactogenul impiedica intr-o anumita masura insulina sa-si indeplineasca rolul in organism.

Din cauza ca organismul mamei nu poate produce o cantitate suplimentara de insulina, se instaleaza diabetul.

Diabetul gestational si riscurile pentru mama.

Viitoarele mame trebuie sa inteleaga faptul ca diabetul gestational nu reprezinta neaparat un risc imediat pentru ele si pentru copil.

Adica o mama cu acest tip de diabet poate naste un copil sanatos si fara complicatii, cu conditia sa mentina un tratament riguros atat in timpul sarcinii cat si ulterior.

Factorii de risc

Desi nu sunt prezentate ca reguli, s-a dovedit faptul ca unii factori de risc pot contribui la dezvoltarea diabetului gestational. Ei sunt:

Varsta
S-a constatat ca femeile trecute de 30 de ani prezinta un risc mai mare de diabet gestational.

Familia sau istoricul personal
Sansele ca mama sa aiba diabet cresc proportional cu prezenta in familia ei a altor membri care au avut sau au diabet.

Greutatea
Este de la sine inteles faptul ca daca mama este supraponderala inainte de sarcina, sansele ca ea sa dezvolte diabet gestational in timpul sarcinii cresc foarte mult, insa nu reprezinta o premiza obligatorie pentru boala.

O sarcina anterioara cu complicatii

Diabetul si riscurile pentru copil:

Mareste probabilitatea de a naste un copil cu malformatii
S-a dovedit faptul ca femeile care nu au efectuat un control amanuntit de depistare a diabetului pe timpul sarcinii au fost mai predispuse la a naste un copil cu malformatii, ca: malformatii ale cordului, ale creierului sau maduvei spinarii. De asemenea, creste riscul de avort spontan.





Hipoglicemie
Copiii nascuti din mame care aveau diabet gestational au prezentat la nastere un nivel foarte scazut al glicemiei.

Macrosomia
Reprezinta un defect la nastere caracterizat printr-un corp foarte mare, defect cauzat de faptul ca glucoza suplimentara din organismul mamei a trecut la copil traversand placenta.

Organismul copilului, fiind fortat astfel la producerea unei cantitati marite de insulina pentru procesarea glucozei, va stoca astfel glucoza sub forma de grasime.

Din cauza ca grasimea se va concentra de obicei in jurul mijlocului si a umerilor, mama va intampina dificultati serioase la nastere sau chiar ii va fi imposibil sa nasca copilul fara interventii medicale suplimentare.

Moartea fatului
Este o situatie destul de rar intalnita, insa nu trebuie minimalizat riscul unei posibile morti a bebelusului imediat dupa nastere sau chiar inainte de a se fi nascut.

Alte probleme
Numeroase cercetari au dovedit faptul ca, pe langa problemele enumerate mai sus, un copil nascut de o mama cu diabet mai poate prezenta urmatoarele probleme: tulburari de respiratie, posibila obezitate in copilarie sau diabet in adolescenta.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

ganduri
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right