Dieta in timpul sarcinii si riscurile pentru bebelus

Dieta in timpul sarcinii si riscurile pentru bebelus
  calendar_month        
Dieta in timpul sarcinii este riscanta pentru bebelusul tau: cel mic risca sa sufere mai tarziu in viata de obezitate, boli cardiovasculare si diabet, potrivit unui studiu recent.

Bebelusul a carui mama a tinut dieta in timpul sarcinii risca sa sufere alterari de ADN, de unde rezulta si riscurile enumerate mai sus.

Autorii studiului au indicat pentru prima data o legatura intre regimul de slabit tinut in cursul sarcinii si obezitatea infantila.

"Aceasta este o descoperire majora deoarece, pentru prima data, dispunem de date pentru a crea regimul optim al viitoarei mame", a declarat profesorul peter Gluckman de la Institutul Liggins al Universitatii Auckland.

"Acesta poate varia usor de la o mama la alta, dar este o unealta importanta pentru rezolvarea epidemiei de obezitate".

Schimbare epigenetica

Acest studiu, realizat de oameni de stiinta din Marea Britanie, Noua Zeelanda si Singapore demonstreaza ca ceea ce mananca o mama in timpul sarcinii are o influenta asupra ADN-ului copilului ei, printr-un proces numit schimbare epigenetica.
Copiii cu un nivel ridicat de modificari epigenetice sunt mai predispusi de a dezvolta un metabolism care fixeaza grasimile, transformandu-i in obezi - spun cercetatorii. Acesti copii cantaresc cu aproximativ 3 kilograme mai mult decat ceilalti intre 6 si 9 ani, a declarat profesorul Gluckman.

"Acesta este un exces de greutate foarte important la aceasta varsta", a adaugat el, subliniind ca excesul de grasime are toate sansele sa fie pastrat si la maturitate, marind astfel riscul de diabet si boli de inima.

Cordonul ombilical

Cercetatorii au studiat cordonul ombilical de la 300 de copii pentru a masura rata de schimbare epigenetica, si apoi au examinat daca acest lucru are vreo legatura cu greutatea copiilor intre 6 si 9 ani.

"Corelatia a fost foarte puternica, atat de mult incat initial nu ne-a venit sa credem. Deci, am repetat experimentul din nou si din nou ", a spus Gluckman.

Carbihidratii

Profesorul a mai spus ca nivelul de schimbare epigenetica ar putea fi corelat cu o dieta saraca in carbohidrati in primele trei luni de sarcina, dar a fost prematur sa se traga concluzii definitive.

Una din teoriile cercetatorilor spune ca embrionul ce primeste putine glucide - care furnizeaza energie - crede ca va fi nascut intr-un context similar si isi regleaza in consecinta metabolismul.

Acest lucru inseamna ca organismul bebelusului va fi programat sa inmagazineze mai multa grasime, care poate fi solicitata pentru a avea energie atunci cand ea nu este furnizata prin alimentatie.

Autor: Nuage
Recomandari