Mamica cu RH negativ
history_edu ele.ro calendar_month 26 Ian 2009, 14:54
Stim cu totii ca grupa sanguina este de 4 feluri: A, B, 0 si AB, cu cifrele aferente fiecarei grupe, A2, B3, 01 si AB 4. Insa ce anume mai diferentiaza grupele sanguine? RH-ul.
In afara diferentierii de mai sus, factorul Rh este desemnat fie ca pozitiv, adica prezent, fie ca negativ, adica absent. Majoritatea populatiei are factorul RH pozitiv.
Acest factor nu are vreun efect asupra sanatatii nici unei persoane in general, cu unele exceptii. Una din aceste exceptii este data de sarcina.
Atunci cand mama prezinta RH negativ, iar tatal RH pozitiv, ea are 50% sanse sa nasca un copil care sa aiba RH pozitiv, la fel ca si tatal.
Ce se intampla in timpul sarcinii?
Insa, chiar din timpul sarcinii, urmatorul fenomen are loc. Desi sistemele circulatorii ale mamei si copilului exista separat, totusi vor fi momente cand sangele bebelusului va intra in sistemul circulator al mamei.
Percepand acest sange ca fiind un intrus, organismul mamei cu RH negativ va incepe sa produca anticorpi care vor respinge fatul cu RH pozitiv. Procesul de initiere de anticorpi de respingere din partea mamei se numeste sensibilizare.
Anticorpii produsi astfel de catre mama vor traversa placenta si vor incepe sa atace globulele rosii ale fatului nenascut, provocand anemie si declansand ceea ce medicii numesc boala hemolitica.
Din pacate, consecintele bolii hemolitice la un fat nenascut sunt din cele mai grave, implicand deseori leziuni ale creierului si chiar moarte.
Sensibilizarea se poate produce foarte usor, printr-o simpla transfuzie sau chiar cu ocazia unei proceduri medicale ceruta in sarcina, amniocenteza.
In cazul in care ambii parinti au RH negativ, bebelusul nu va avea absolut nici o problema, deoarece si el va avea tot RH negative, iar organismul mamei nu-l va mai percepe ca pe un strain.
De multe ori prima sarcina a unei gravide cu RH negativ este lipsita de riscuri pentru copil, insa odata cu declansarea nasterii, se declanseaza si procesul de producere de anticorpi din partea mamei.
Asa ca viitoarea sarcina este pusa sub risc crescut, caci bebelusul cu RH pozitiv va fi din start respins.
Solutii
Insa solutii exista si una din ele este reprezentata de nasterea prin cezariana, in cazul primei sarcini, pentru impiedicarea amestecarii accentuate a sangelui mamei cu cel al copilului.
Cea mai eficienta metoda de a rezolva incompatibilitatea de RH o reprezinta insa vaccinarea. In cazul in care gravida cu RH negativ se vaccineaza, atunci ea nu mai dezvolta anticorpi impotriva propriului copil.
In primele luni de sarcina, unul din principalele teste este cel de identificare a grupei sanguine si RH-ului.
Testele se vor face chiar daca sarcina ar urma sa fie intrerupta, pentru determinarea sigura a RH-ului. Daca este negativ, atunci femeii trebuie sa i se administreze un vaccin cu imunoglobulina anti-D.
Rolul acestei imunizari este acela de a introduc in sange hematii pozitive, astfel incat la viitoarea sarcina sa nu mai existe riscul afectarii fatului.
Se recomanda de asemenea imunizarea cu acest vaccin si in cazul incompatibilitatii dintre parteneri, cazul in care ea are RH negativ, iar el pozitiv.
Alte articole despre