Miscarile bebelusului in viata intrauterina

Miscarile bebelusului in viata intrauterina
  calendar_month        
Momentul in care simti pentru prima oara dinamica bebelusului tau este o incantare si o usurare ca micutul se dezvolta si este sanatos.

Desi l-ai vazut deja la ecografie, totul devine foarte real cand percepi cu adevarat miscarile.


Daca te afli la prima sarcina, vei constientiza aceasta senzatie la 18-20 de saptamani. Mamicile care poarta in pantec primul copil pot confunda miscarea cu alte senzatii provocate de indigestie, gaze sau junghiuri cauzate de foame.

De ce se misca bebelusul tau?

Bebelusul se roteste si se intinde pe masura ce partile sale anatomice se dezvolta. Aceasta activitate este vitala pentru formarea corecta a muschilor.

Puiul tau va da cu piciorusul, cu pumnul, se va agita si va face tumbe din ce in ce mai mult, devenind foarte activ in jurul saptamanilor 30 si 32.

Media miscarilor unui bebelus este de 200 pe zi in cea de-a 20-a saptamana, ajungand pana la 375 in saptamana 32.

Apoi, bebelusul nu va mai avea locul necesar in uter pentru acrobatii, dar asteapta-te la lovituri precise din manute si picioruse. Cand capusorul iti va atinge muschii pelvieni, senzatia va fi foarte puternica.

Miscarea ca raspuns la emotiile tale

Micutul tau se va misca si ca reactie la emotiile tale. Placerea, entuziasmul, furia, stresul, anxietatea sau teama stimuleaza producerea hormonilor (adrenalina, de pilda) care ajung prin placenta in sangele bebelusului si acesta va deveni la randul lui agitat.

Joaca-te cu micutul tau

Bebelusul tau nenascut va raspunde tuturor stimulilor din jur, asa ca te poti juca cu aceasta chiar daca se afla in burtica. Cand simti o miscare, atinge locul respectiv si spune "loveste, puiule". Imediat ce raspunde indemnului, atinge cu mana o alta zona si spune-i din nou sa loveasca. Vei fi surprinsa cand micutul raspunde prompt indicatiilor tale.

Numara loviturile

La fel ca noi toti, bebelusul tau va avea zile cand va fi mai activ decat in altele. Daca iti doresti, poti sa tii o evidenta a loviturilor pentru a-i cunoaste evolutia. In medie, cele mai multe femei pot simti pana la noua din zece lovituri ale copilului lor.

Perceptia ta este influentata si de intensitatea si directia loviturilor, precum si de pozitia micutului cand loveste. De exemplu, cand se afla orientat cu fata catre coloana vertebrala, nu vei simti zdruncinatura puternica aplicata direct pe burtica sau coaste.

Monitorizeaza miscarile bebelusului tau

Daca observi o schimbare semnificativa in activitatea micutului tau atunci cand momentul nasterii se apropie, spune-i medicului. Daca bebelusul se misca de mai putin de 10 ori doua zile la rand sau nu mai simti nicio dinamica in burtica timp de 24 de ore, este bine sa efectuezi un control.

O ecografie va elucida misterul iar doctorul tau va sti cum sa intervina in cazul in care te confrunti cu o problema.

Cum reusesti sa simti miscarile?

Miscarile bebelusului tau pot fi resimtite prin intermediul terminatiilor nevoase din abdomen, odata ce burtica creste suficient de mult.

Daca bebelusul loveste sau este mai agitat decat de obicei, aseaza-te comod intr-un loc linistit si canta-i un cantecel de leagan mangaind incet burtica. Sunetul domol ii va face placere, iar relaxarea ta va deveni linistirea lui.

Cititul sau pur si simplu vorbitul calm sunt de asemenea de ajutor.

Autor: Adelina Dobrin



Recomandari