Nasti cu el de mana?
history_edu ele.ro calendar_month 12 Iun 2007, 13:55
Studiile au demonstrat ca, daca tatii sunt implicati inca din momentul confirmarii sarcinii, ei devin parinti activi si entuziasti. Acest lucru inseamna ca ei trebuie sa se implice in toate pregatirile, sa participle la cursurile prenatale si la consultatii, sa ia decizii privind locul si modul in care se va naste bebelusul si sa fie implicat indeaproape la nasterea bebelusului.
Nu exista un ajutor mai mare pentru o gravida decat un partener grijuliu. Travaliul poate fi o experienta remarcabila si minunata pentru ambii parinti.
In pezent parintii pot decide daca e bine sau nu sa participe taticul la nastere. Fiecare cuplu are ocazia si timpul necesar pentru a decide in aceasta privinta.
"Nastem impreuna" - este desigur destul de tentant
Pe de-o parte este un sprijin moral pentru mamica, pe de alta parte taticul are fericita ocazie de a vedea primele minute de viata ale copilasului mult dorit. Insa exista si alti factori: nasterea este un proces dificil, dureros, cu detaliile mai putin estetice dar si minunat in acelasi timp. Iti vei vedea copilul chiar in primele secunde, il vei tine in brate si ii vei spune: "Eu sunt taticul si ea este mamica ta".
Important - aceasta trebuie sa fie dorinta ambilor parinti
Daca exista o oarecare temere din partea unuia dintre viitorii parinti, mai bine renuntati, macar la procesul fiziologic. Daca sotul este mai emotiv, din punct de vedere psihologic ii va fi dificil sa vada prin ce ipostaze de durere treci. Succesul acestui eveniment depinde de cat de bine sunteti pregatiti, atat voi, cat si partenerii vostrii.
Pentru femeii - participarea sotului la nastere produce o influenta pozitiva
Sotul te poate ajuta si sustine, atat moral - prin cuvinte de incurajare, te poate linisti - cat si fizic. Exista numeroase cursuri prenatale pentru viitorii parinti. La aceste cursuri sotul poate invata cum sa te maseze, ce puncte ar trebui sa maseze pentru a diminua durerea in timpul nasterii. In acelasi timp invata cum sa faca fata si psihologic in momentul participarii la nastere.
In privinta aceasta exista numeroase pareri, cum ca nasterea - este primul eveniment din viata copilului la care participa parintii. Ajungand in mainele taticului, bebelusul simte caldura si energia unui om apropiat. Desigur acest lucru il poate face si mama, dar dupa nastere e atat de obosita si sleita de puteri, incat nu mai are aceasi putere ca si sotul.
Comportamentul sotului
Discuta cu sotul si asigura-te ca el intr-adevar isi doreste sa participe la nastere. In nici un caz nu insista si nu-l obliga sa faca acest lucru, daca el nu isi doreste.
Daca viitorul tatic este de acord, cel mai bine intelegeti-va intre voi, ca in cazul in care i se face teama sau nu se simte bine el poate sa iasa oricand din sala de nasteri si ca tu il vei intelege si nu te vei supara pe el.
Se intampla deseori ca barbatii sa isi piarda cunostinta, li se face rau sau si mai grav - pentru a nu pierde nimic din ce se intampla, fara sa isi dea seama, incep sa impiedice medicul si asistentele sa isi faca treaba.
Ce inseamna asta pentru o femeie? In acel moment ea isi face griji pentru copil, pentru ea, vazand ca si sotul se comporta agitat, nu stie ce sa faca, il vede ca sufera si este ingrijorat, emotiile ei cresc de trei ori mai mult, ceea ce nu este deloc bine.
In plus, in compania sotului femeile incep sa se comporte ca niste fetite mici neajutorate, in schimb cand nu este pe aproape jumatatea puternica, femeia isi asuma toate responsabilitatile, isi spune ca de ea depinde totul si astfel suporta "barbateste" orice.
Doar de femeie si starea ei depinde cum va avea loc nasterea. Daca din start te gandesti la nastere ca la ceva minunat, daca ai idee cum trebuie sa te comporti in timpul travaliului, totul se va desfasura bine si fara complicatii.
Majoritatea tatilor care "nasc" impreuna cu sotia, se comporta afectuos si cu o gingasie de nedescris fata de copil si de sotie. Cuplul devene mai apropiat si mai puternic.
Rolul tatalui la nastere
In afara sprijinului oferit sotiei in timpul nasterii, tatal poate controla tot ce se intampla. Mama fiind in travaliu nici nu isi da seama ce se intampla in jur. In schimb sotul vede tot ce se intampla si chiar pot sa existe situatii in care medicul ii poate cere acordul in unele privinte.
Cate pareri pro sau contra ar exista, decizia e luata de viitorii parinti. Nu exista nici un model sau o obligatie, este vorba de negocierea din interiorul cuplului. Cu toate aceste nu este obligatoriu sa fii asistata de partenerul tau, poti prefera o ruda apropiata sau o prietena.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Panica.. totala!
- person
"la cat de greu este...,normal ar fi ca ea sa vina sa iti propuna in genunchi!!"