Sarcina - etape si sfaturi

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Ian 2005, 15:51
Sarcina este o perioada a schimbarilor fizice si psihice. In mod normal vei fi mult mai preocupata de propria sanatate decat inainte si te vei intreba deseori daca totul decurge asa cum ar trebui. Bine-nteles ca acest articol nu urmareste sa inlocuiasca controlul medical. Este insa util sa stii la ce sa te astepti pentru a vedea daca etapele prin care treci urmeaza cursul normal.
Luna I
Este perioada in care te intrebi daca esti sau nu insarcinata.
Embrionul are marimea unui varf de crieon si este posibil sa devina vizibil in a 4-a luna prin ultrasound.
Schimbari fizice posibile:
Absenta menstruatiei, oboseala, contractii uterine minore, sani mai sensibili.
Schimbari emotionale
Te intrebi daca esti sau nu insarcinata, ti-e frica de posibile complicatii, ti-e teama cand te gandesti la faptul de a fi mama si la implicatiile acestui lucru asupra carierei, casatoriei, stilului de viata actual. Exuberanta.
Schimbari ale apetitului
Se poate intampla sa iti placa mult sau sa iti displaca anumite alimente. Daca suspectezi faptul ca esti insarcinata poti incepe sa iei zilnic 800 micrograme de acid folic.
Somnul
Este posibil sa te simti obosita, adormita. Faptul de a dormi mai mult este posibil sa te ajute, dar nu fi surprinsa daca te simti obosita indiferent cat de mult dormi.
Evita stresul
In loc sa stai sa te intrebi ce ti se intampla. Testele pe care le poti face acasa sunt 100% corecte dupa 14 zile de la intarzierea ciclului si cele pe care le poti face la un cabinet special la 7 zile dupa conceptie.
Luna II
Embrionul a ajuns la marimea unui bob de orez.
Schimbari fizice
Nu mai ai menstruatie. E posibil sa te simti obosita, somnoroasa, sa urinezi frecvent, sa iti fie greata, sa te doara capul sau sa ai indigestie.
Schimbari emotionale
Iritabilitate, bruste schimbari ale starii de spirit, tendinta de a plange, de a nega, de a nu avea incredere, furie, bucurie, entuziasm.
Schimbari ale apetitului
Aversiuni fata de anumite feluri de mancare, greata dimineata. Nu manca mult la o masa si evita grasimile.
Somnul
Organismul tau lucreaza mai mult ca de obicei. Asa ca dormi atat cat simti nevoia, fa exercitii aerobice zilnice si renunta la muncile fizice prea istovitoare.
Rlaxare
Fa bai calde, dar nu fierbinti. Cateva exercitii te pot relaxa. De cate ori devii prea stresata la serviciu incearca sa iei o pauza.
Luna III
Spre sfarsitul lunii embrionul incepe sa semene cu un omulet micut. Este de marimea unei capsuni. Inima sa a inceput sa bata si are bratele si picioarele formate. Oasele incep sa inlocuiasca cartilagiile.
Schimbari fizice
Se pot pastra unele simtome din luna 2. In plus poti suferi de constipatie, pofta exacerbata pentru anumite mancaruri, uneori lesin sau ameteala, probleme de piele cum ar fi acnea sau iritarile.
Schimbari emotionale
Frica de a nu putea pastra sarcina pana la capat, frica privind schimbarile corporale, stres privind capacitatea de a creste copilul, inclusiv cea financiara.
Schimbari ale apetitului
La fel ca si in luna 2, dar este posibil ca raul de dimineata si pofta pentru mancare sa se intensifice.
Relaxare
Este timpul sa incepi sa te informezi, cauta sa afli cat mai multe despre sarcina si despre ingrijirea bebelusului.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Ai febra desi nu esti racita, dureri mari de cap, privire incetosata, ameteala, cresteri neasteptate si mari de greutate, sangerari, crampe.
Luna IV
Fetusul este de marimea unui pestisor si are un cap disproportionat de mare. In saptamana 13 se dezvolta ochii, desi pleoapele vor sta inchise inca cateva luni. La 15 saptamani urechile sunt dezvoltate in intregime. Marea majoritate a organelor si sistemul circulator functioneaza. Nu este inca posibil sa determini sexul, chiar si cu ajutorul ultrasunetelor.
Schimbari fizice
Asemanator lunilor 2 si 3. Crestere sau dimpotriva descrestere a apetitului sexual. Urinare frecventa in timpul noptii.
Schimbari emotionale
Asemanator lunilor 2 si 3. Frica privind schimbarile corporale, maternitatea, starea financiara sau dimpotriva o stare de calm si acceptare.
Schimbari ale apetitului
Creste pofta de mancare si raul de dimineata.
Somnul
Este posibil sa nu dormi bine intrucat te vai scula des pentru a urina. Pentu a scapa de starea de ameteala dormi dupa amiaza daca e posibil sau culca-te o ora, doua mai devreme.
Relaxare
Cat mai mult sport plimbari, inot, bicicleta medicinala.
Luna V
Fetusul este de marimea unui avocado. Corpul se dezvolta pentru a ajunge proportional cu capul. Degetele si unghiile sunt bine definite si ii apar dintisorii. Vei avea parte probabil de primele sale miscari.
Schimbari fizice
Asemanator lunilor 2,3 si 4. In plus, vei avea nasul infundat si uneori iti vor sangera nasul sau gingiile, ti se vor umfla gleznele, poti avea hemoroizi, scurgeri vaginale albicioase, scurte pierderi ale rasuflarii, accentuare a pilozitatii si a alergiilor, scade frecventa urinarilor, anemie datorata lipsei fierului.
Schimbari emotionale
Asemanator lunilor 2, 3 si 4. Iti scade puterea de concentrare, uiti usor si esti mai incantata pentru ca, in sfarsit incepe sa se observe ca esti insarcinata. Acum te simti in stare sa marturisesti asta.
Schimbari ale apetitului
Greturile de dimineata se diminueaza si creste pofta de mancare. Esti tentata sa mananci foarte mult, desi ai nevoie doar de 300 de calorii in plus pe zi. In mod normal te ingrasi cu 2-4 kilograme in primul trimestru, 5-7 in al doilea si 3-5 in al treilea.
Somnul
Pentru ca oboseala scade spre sfarsitul acestei luni, majoritatea femeilor se simt pline de energie. Este un moment bun pentru a calatori, dar atentie: daca mergeti intr-un loc strain, trebuie sa va vaccinati.
Relaxare
Pentru a scapa de stress, intocmeste-ti liste, practica tehnici de concentrare (yoga), sau gaseste orice alt mod de a-ti simplifica viata.
Riscuri
Daca iei prea putin in greutate, viata copilului poate fi in pericol si poti naste prematur; daca te ingrasi prea mult, vei avea dureri de spate, picioare si alte complicatii.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Asemanator lunilor 2,3 si 4.
LUNA VI
Fetusul este de marimea unui iepuras si e acoperit cu un fel de puf protector. Incepe sa-i creasca parul si ii apar gene albe. Exista sanse de supravietuire in afara uterului doar sub atenta supraveghere a medicilor.
Schimbari fizice
Asemanatoare lunilor 2,3,4 si 5. Diverse miscari ale fetusului, dureri abdominale, ale spatelui, crampe la picioare, tensiune ridicata, schimbari ale pigmentilor din piele, apetit sexual in crestere, dureri de cap, indigestii, balonari.
Schimbari emotionale
Te-ai obisnuit deja cu sarcina, iti schimbi starea de spirit mai greu, esti usor iritabila si ametita din cauza lipsei somnului.
Schimbari ale apetitului
Iti este foame, se intensifica poftele.
Somnul
Nu dormi bine si ai insomnii datorate incercarii de a te obisnui cu noile pozitii in care trebuie sa dormi. Pentru a asigura fluxul optim de sange si hrana catre placenta, evita sa dormi pe burta sau pe spate. Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga cu o perna intre picioare.
Relaxare
Asemanator lunilor 2,3,4 si 5. Daca lucrezi, poti incepe sa te gandesti la concediul de maternitate. Daca slujba ta este extrem de solicitanta, este cazul sa pleci mai devreme in concediu.
Riscuri
Aceleasi ca in lunile 2,3,4 si 5.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Remarci absenta miscarilor fetusului mai mult de 12 ore.
LUNA VII
Fetusul este de marimea unui pisoi, cantareste aproape un kilogram si e acoperit cu piele lucioasa si fina. Degetele si unghiile sunt deja formate, iar acum se formeaza si pleoapele. Sansele ca fetusul sa poata supravietui unei nasteri premature sunt destul de mici, existand riscul aparitiei unor complicatii.
Schimbari fizice:
Aceleasi ca in lunile 2,3,4,5 si 6. Mancarime in zona buricului, sensibilitate sporita a sanilor, miscari ale fetusului, durere sau amortire a mainilor, crampe la picioare.
Schimbari emotionale
Esti mai bine dispusa si cu picioarele pe pamant. Doresti sa afli cat mai multe despre sarcina, despre copii si cresterea lor. Esti din ce in ce mai mandra de abdomenul tau bombat.
Schimbari ale apetitului
Pofta crescanda.
Somnul
Vezi lunile 5 si 6. Somn intrerupt adesea din cauza dificultatii de a gasi o pozitie confortabila. Crampele la picioare pot constitui o problema.
Relaxare
Vorbeste cu mame pentru a afla cum au facut ele fata situatiei in care te afli si inscrie-te la cursuri de nastere. Cere sfatul doctorului in aceasta privinta.
Riscuri
Vezi luna 6. Daca cervixul se dilata, vei naste prematur.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Vezi luna 6. Contractiile dureroase pot semnala o nastere prematura.
LUNA VIII
Fetusul este de marimea unui catelus si prezinta depuneri de grasime sub piele. Poate stranuta sau plange. Poate raspunde la durere, lumina si zgomot. Poate supravietui unei nasteri premature doar sub atenta supraveghere medicala.
Schimbari fizice:
Vezi lunile 2,3,4,5,6 si 7. In plus, scurte contractii (uterul se intareste pentru aproximativ un minut si apoi revine la normal), neindemanare, sani umflati, dureri de spate si de picioare din cauza greutatii copilului. Pot incepe sa apara varice.
Schimbari emotionale
Intelegi mai bine starile prin care treci, astfel ca te poti bucura de loviturile primite in abdomen din partea micutei creature.
Schimbari ale apetitului
Vezi luna VII. Bea foarte multa apa pentru ca in perioada aceasta temperatura corpului tau este mai mare si vei elimina apa din organism prin pori.
Somnul
Te poti simti foarte obosita. Gimnastica, somnul si pauzele dese iti pot reda energia de care ai nevoie. Durerile de cap pot fi mai puternice noaptea. Mananca cu cel putin trei ore inainte de a te culca, dormi pe partea stanga si foloseste perne pentru a te sprijini. Nevoia de a urina frecvent te poate trezi noaptea, dar nu e bine sa reduci cantitatea de lichide pe care le bei.
Relaxare
Continua sa faci exercitii, sa mergi la cursuri de nastere si sa faci schimb de experienta cu viitoarele mame.
Riscuri
Nastere prematura.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Fetusul se misca mai rar decat de obicei, ai crampe, diaree, greata, dureri puternice de spate, scurgeri vaginale roz sau maronii, senzatii de arsuri in timpul urinarii.
LUNA IX
Fetusul are aproximativ 2-3 kilograme. Dezvoltarea creierului este accelerata, fetusul putand deja sa vada si sa auda. Aproape toate sistemele sunt bine dezvoltate, insa plamanii pot sa nu fie inca maturi. Exista sanse foarte mari ca fetusul sa supravietuiasca in afara uterului.
Schimbari fizice
Vezi lunile 7 si 8. In plus, miscari dese ale fetusului, scurgeri vaginale mai abundente, constipatie, dureri in partea de jos a spatelui, respiratie intretaiata, contractii mai dese si de o intensitate mai mare.
Schimbari emotionale
Emotii pentru tine si pentru copilul tau in ceea ce priveste momentul nasterii, dar si entuziasm pentru ca se apropie acest moment; petreci mai mult timp facand cumparaturi pentru copil si te intrebi daca va ajunge vreodata sarcina la sfarsit.
Schimbari ale apetitului
Vezi luna 8.
Somnul
Vezi luna 8. S-ar putea sa nu reusesti sa dormi bine din cauza respiratiei intretaiate. Inconjoara-te de perne moi, sau cumpara-ti o perna speciala pentru gravide.
Relaxare
Plimbarile si exercitiile usoare, cursurile pentru gravide, mai multe clipe de intimitate cu partenerul. Pentru a diminua contractiile, intinde-te pe pat si relaxeaza-te, sau ridica-te si fa o plimbare. Fa o baie calda (nu fierbinte). Pune punct proiectelor de la locul de munca si pregateste-te sa mergi la spital.
Riscuri
Nastere prematura.
Este cazul sa vezi un doctor daca:
Vezi lunile 7 si 8. Scurgerile vaginale nedureroase sau contractiile puternice pot indica existenta unor complicatii. La fel si durerile puternice de cap si imaginile neclare, mai ales daca presiunea arteriala a constituit o problema pana acum.
Ele.ro a lansat primul serial interactiv din .ro: La mana ta. Vizioneaza episodul pilot !
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





nu mi pasa
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"