Sarcina in functie de varsta: avantaje si dezavantaje

Sarcina in functie de varsta: avantaje si dezavantaje
  calendar_month        
Cei mai multi dintre specialisti ar spune ca nu exista un moment ideal general valabil pentru conceptie. Indiferent de categoria de varsta in care se incadreaza, viitoarele mamici se confrunta atat cu avantaje cat si cu dezavantaje, astfel ca perioada "ideala" ramane sub imperiul relativitatii.

De pilda, la 20 de ani vei avea mai multa energie pentru a-ti ingriji micutul, dar mai putina stabilitate financiara si experienta de viata. Pe de alta parte, de la 35 de ani banii nu vor fi o problema, insa conceptia, sarcina si forma fizica vor fi cu siguranta mai fragile.

Categoria 20-24 de ani

Acestia sunt cei mai fertili ani din viata unei femei. Majoritatea ciclurilor menstruale sunt regulate si ovulatia functioneaza perfect.

In medie, femeile cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani au aproximativ 20% sanse de a concepe in fiecare luna, in conditiile unui act sexual neprotejat.

Riscurile de hipertensiune sunt foarte mici, organismul se afla in forma maxima iar sarcina are sanse foarte mari de reusita.

Din punct de vedere emotional, lucrurile difera in functie de circumstante. Unele viitoare mamici tinere se simt frustrate din pricina amanarii avansarii profesionale si sunt preocupate de schimbarile fizice mai mult decat femeile mai mature.

Riscurile de a pierde sarcina este minim, iar ovulele tinere asigura dezvoltarea propice a embrionului.

Categoria 25 -29 de ani

Daca te mentii in forma si mananci sanatos, atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia, nasterea va fi una usoara iar recuperarea fizica se va realiza mult mai rapid.

In plus, conceptia in aceasta perioada a vietii te scapa de riscul cancerului de san si cel ovarian.

Starea ta emotionala este optima, cel mai probabil ai reusit deja sa te stabilizezi in cariera si esti implicata fie intr-o relatie foarte serioasa, fie esti deja casatorita.

Rata de avort este de 10%, cu putin mai mare decat cea a femeilor mai tinere. La 25 de ani, sansele de a naste un copil cu sindromul Down sunt de una la 1.250.

Categoria 30 -34 de ani

Fertilitatea sufera un declin la varsta de 30 de ani,insa aceasta schimbare se petrece treptat, pe parcursul urmatorilor cinci ani.

Daca ai nevoie de un tratament pentru infertilitate, sansele de reusita sunt mai mari decat in cazul femeilor cu varsta mai avansata: la 35 de ani, rata de succes pentru fertilizarea in vitro este intre 25 si 28 la suta, pe cand la 40 de ani aceasta scade la 6-8%.

La capitolul emotional, lucrurile stau excelent: implinirea profesionala este deplina, astfel ca intemeierea unei familii devine o necesitate stringenta. Singura temere este aceea a reluarii serviciului dupa nastere, respectiv a potentialelor probleme in cariera dupa perioada pre si post natala.

Rata pierderii unei sarcini creste la 11,7%, precum si predispozitia dezvoltarii unui fat cu sindromul Down: o sansa din 952.

Categoria 35-45 de ani

Ovulele deja imbatranesc semnificativ,medicii sfatuind cuplurile din aceasta categorie de varsta sa faca sex neprotejat timp de un an inainte sa apeleze la fertilizarea artificiala.

Organismul este predispus hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii, iar nasterea naturala devine aproape imposibil de realizat (travaliul este mai lung la varste mature).

Starea emotionala este influentata negativ de investigatiile medicale necesare si de teama posibilelor malformatii sau avorturi.



Nasterile multiple sunt frecvente in acest caz, datorita stimularilor hormonale la care apeleaza multe femei pentru a concepe.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari