Schimbari care apar cand devii mama

Schimbari care apar cand devii mama
  calendar_month        
Din momentul in care esti insarcinata incepi sa te schimbi. Vei incepe sa te privesti diferit, sa te gandesti altfel la viitor. Asta nu inseamna ca viata ta s-a terminat, ca nu vei mai fi tu insati, dar sa te adaptezi la ceea ce aduce nou bebelusul tau nu va fi simplu.

Schimbari hormonale si comportamentale

Unele femei devin abatute in timp ce altele sunt mult mai fericite si multumite. Vor aparea multe schimbari in corpul tau, vei fi mai obosita, nu vei mai putea dormi la fel de mult ca inainte si te vei duce mult mai des la toaleta. Sanii iti vor fi mai grei si mai sensibili, aria rozalie a sfarcurilor se va intuneca. Multe femei sufera de dureri de cap, de greata, de schimbari bruste de ale starii de spirit, sunt mai plangarete, iritate, nesigure, fricoase si fericite. Desi la unele femei schimbarile nu sunt foarte vizibile altele trebuie sa faca fata tuturor acestor lucruri noi care apar in personalitatea si comportamentul lor. Cea mai buna atitudine este sa incerci sa te impaci cu aceasta noua stare de lucruri si sa incerci sa o explici si partenerului si prietenilor.

Se considera ca toate aceste modificari sunt datorate schimbarilor hormonale pe care le sufera corpul femeii in timpul sarcinii. Exista o multime de lucruri noi pe care le ai pe cap. Anxietatea poate aparea din mai multe motive: te intrebi daca bebelusul tau va fi sanatos, daca ai suficienti bani ca sa il cresti, daca vei stii cum sa il ingrijesti, daca esti suficient de matur pentru a fi parinte. Toate aceste intrebari la care nu poti de fapt sa dai un raspuns te pot face sa cazi intr-o stare de depresie. Iti este frica si cand te gandesti la nestere in sine. Ce poti face este sa te informezi, poti cumpara reviste si carti de specialitate, consulta medicii si alte prietene care au avut copii si au trecut prin aceleasi stari si emotii ca si tine.

Schimbari in relatiile cu ceilalti

De indata ce o femeie devine insarcinata relatiile ei cu cei din jur incep sa se schimbe. Prieteni sau persoane din familie care inainte erau foarte apropiate se vor indeparta, isi vor pierde din farmec, in timp ce alte persoane considerate inainte plictisitoare vor deveni mult mai atractive. Aceste schimbari nu se produc dintr-o data, ele apar in mod natural in timp.

Si relatia cu partenerul va deveni diferita: sarcina poate unifica si mai mult cuplul, intrucat este o experienta prin care trec ambii parteneri, dar poate duce si la o mai mare izolare daca cei doi nu au timp sa isi impartaseasca experientele prin care trec. Atunci cand se naste bebelusul va fi o periada de cateva luni foarte obositoare in care ambii parinti trebuie sa aiba grija de el pentru a putea face fata. In cele din urma, cand deja s-a stabilit o anumita rutina, este esential ca noii parinti sa isi faca timp si pentru ei insisi si pentru relatia lor.

Relatia femeii cu propria sa mama se schimba foarte mult dupa ce devine gravida. Mama va dori sa se implice, poate chiar sa preia controlul, dar pe de alta parte nu va stii cum. Comunicarea este esentiala pentru a se stabili ce doreste fiecare si pentru a imparti intr-un fel sarcinile. Se vor strange relatiile cu prietenii care deja au copii. Este important insa sa mentii relatiile si cu prietenii care nu au copii si probabil nu vor avea nici in viitorul apropiat.

Femeile se pot simti izolate cand pleaca in concediu de maternitate, mai ales daca le placea ceea ce lucrau si se intelegeau bine cu colegii de la serviciu. Este bine sa incerci sa umpli spatiul lasat liber cu alte lucruri care te-ar putea interesa.



Recomandari

Newsletter Ele.ro

"reteta" Pentru NOUL AN
  • person

    "in fiecare om exista o comoara, tu ai atata curaj sa o descoperi?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right