Mihai Albu- pantofi si bun gust

Mihai Albu- pantofi si bun gust
  calendar_month        
Un interviu cu un om care are ceva de spus in peisajul designerilor din Romania, un spirit primitor, cald, deschis, care pune suflet si pasiune in tot ceea ce face: MIHAI ALBU .

Ora 11 :30. Am ajuns ceva mai devreme in fata sediului din Bulevardul Marasesti. Emotionata fiind, am coborat din taxi si am mai zabovit cateva minute afara.

Ora 11 :45. Urc la etajul doi, unde se afla biroul lui Mihai Albu , si il intalnesc pe designer. Ma invita extrem de politicos sa iau loc. Dupa ce cateva minute am admirat canapelele rosii si minunatiile de pantofi expusi cu mult gust pe rafturi, am inceput discutia.

Cum ti-ai inceput cariera de designer?

Eu am terminat Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti si dupa Revolutie a trebuit sa gasesc ceva ca sa ma intretin. Chiar din timpul facultatii am cochetat cu moda, am fost colaborator al Fondului Plastic. Faceam tot felul de obiecte de design, fie de design de produs gen corpuri de iluminat, felicitari, martisoare, obiecte decorative, dar si obiecte de marochinarie si incaltaminte.

Unii poate isi amintesc vestitele espadrile din piele, care erau facute de mine, si care au avut destul de mult succes. Era vorba de o paleta coloristica aparte in monotonia acelor ani. Atunci cand faceai o pereche de incaltari rosii spre exemplu, ieseai destul de tare in evidenta. In plus erau si destul de comode, nu erau facute dupa principiul traditional, ci aveau in vedere mai mult functionalitatea. M-am descurcat destul de bine pe vremea aceea, mi-am intretinut studiile si mi-am exercitat in acelasi timp pasiunea.

Dupa `90 mi-am deschis o firma care avea ca obiect de activitate toate domeniile ce tin de frumos, de design, de moda. La inceput faceam anumite modele, intr-o serie relativ limitata, pentru ca nu existau posibilitati de lucru in serie mare, nu aveam utilaje, dar acelasi model putea fi facut in cateva sute de produse. Iarasi am avut succes, dar dupa 5-6 ani de la Revolutie, m-am blocat, pentru ca, desi vindeam foarte bine, ma loveam de cei care aveau magazine si care nu plateau la timp. Prin urmare, am luat hotararea sa imi deschid propriile magazine, si cu aceasta ocazie am incercat sa schimb ceva in colectii, am inceput sa lucrez unicat, serii foarte scurte, am inceput sa abordez materiale deosebite si speciale, care poate aveau alta destinatie dar cu ceva ingeniozitate si curaj am reusit sa le pun in opera.


Care sunt tendintele care te-au inspirat de-a lungul timpului?

Nu stiu daca sunt tendinte. Eu sunt foarte bine informat si imi place sa urmaresc absolut toate propunerile marilor designeri. Asta imi spune in primul rand linia impusa international, dar imi dicteaza si ce nu trebuie sa fac. In momentul in care vezi ca un anumit designer a scos o anumita linie, trebuie sa faci ceva sa nu semene, sa nu te duca cu gandul ca ar fi de acolo, ceva care sa ma reprezinte pe mine si numai pe mine.

Mai sunt niste tendinte care nu neaparat sunt internationale, dar se succed la anumite perioade, revin anumite stiluri, tuse, culori, care in momentul in care stii ca vor reveni in moda, poti sa iti aduci interpretarea personala in asa fel incat sa te reprezinte. Eu chiar asa imi conduc ideea colectiilor pentru sezoanele urmatoare; stiu ca ar fi in tendinta spre exemplu, nu neaparat forma calapodului, ca si asta este foarte important, dar sunt acele teme: fructe-flori, navy, army, romantic, fluture etc. Pe marginea temei fluture spre exemplu lucreaza toata lumea, insa eu am fluturele meu care ma caracterizeaza pe mine.In fiecare sezon lucrez pe anumite teme, pe care mi le aleg cu un an inainte, si o parte a colectiei o concep pe temele respective. Acum spre exemplu, eu am avut tema metalizat : culori palide dar metalizate. Am reusit ca pe un singur produs sa folosesc opt culori fara sa para prea mult. Tocmai aceasta a fost ideea : sa poate fi purtate la mai multe lucruri, sa nu para nici mult, nici excentric, dar sa se stie ca clar ca e de la mine.

88894.jpg

88895.jpgFoarte interesanta este ideea de accesorii unicat. Cum reusesti sa surprinzi in creatiile tale unicat, personalitatea fiecarei femei?

Lucrez de fapt pe trei linii. Este o linie pentru magazinele mele, care se numeste "Mihai Albu pentru Mihai Albu", apoi este o linie pentru podium, o linie pe care o fac fie pentru prezentarile mele, fie pentru prezentarile altor creatori de moda, in asa fel incat sa le reintregesc conceptul artistic.

88896.jpg

Cea de-a treia linie, este acea linie unicat, lucrul la comanda. In momentul in care o personalitate sau o vedeta vrea sa iasa in evidenta, imi spune la ce eveniment vrea sa ia parte, sau poate are deja o tinuta cumparata , si ii concep ceva personalizat. Aceasta este poate linia care m-a consacrat si de care sunt foarte mandru. Cum reusesc ? Am ceva mai multa sau mai putina inspiratie, si in orice caz incerc sa imi aduc aportul, in asa fel incat accesoriile ori sa puna in valoare intreaga tinuta, ori sa fie poate estompate, sa lase sa se vada mai mult silueta sau rochia.

Sunt mai multe principii de abordare pe care le folosesc in momentul in care vad cu cine am de-a face; vad ce principii de viata sau de iesit in lume are; pot fi evenimente mondene sau evenimente familiale, in functie de care ma modelez. Exista o categorie de cliente care vor sa iasa in evidenta si atunci apeleaza la mine tocmai pentru ca am un stil iesit din comun si atunci vor sa epateze. Altele, din contra vor sa aiba ceva in care sa se simta bine, sa arate bine si nu neaparat sa epateze. Prin urmare pot sa fac si intr-un fel si in altul.


Cam cate modele ai?

De obicei fac 15 machine cu 2 iesiri, ceea ce inseamna 30 de modele. Multe sunt variante. De fapt la mine conteaza foarte mult temele. Voi merge foarte mult pe crocodil, piele stantata etc. Am o linie pe piele naturala, si o linie pe materiale sofisticate, voaluri brodate, paiete, strasuri, parte din materialul rochiei. Materialul rochiei, ajunge pe pantofi, posete etc.


Ora 12 :50. Interviul se termina, facem poze, si parasesc biroul lui Mihai Albu , cu promisiunea de a reveni cat de curand in acel spatiu ce emana, fantezie, feminitate si bun gust. Totul facut de mana unui om talentat si care stie sa se exprime intr-un mod distinct!

Recomandari