Cum trec barbatii peste o despartire

Cum trec barbatii peste o despartire
  calendar_month        
Te-ai intrebat vreodata daca fostul tau inca te mai iubeste? Sau daca a suferit dupa tine la fel cum ai suferit tu, dupa el sau dupa altii? Oare barbatii trec prin acelasi stadii ale despartirii ca si femeile?

Raspunsul ar fi: da… si nu prea... Ai crede ca majoritatea barbatilor suporta mai bine o despartire decat femeile, si ca trec prin toate stadiile vindecarii de dupa, dar adevarul este ca multi dintre ei raman blocati la faza intai si nu mai trec niciodata peste ea.

Care este faza intai?

Negare, negare, negare. Negarea este adesea primul stadiu al suferintei, si este o parte necesara a procesului. Problema este ca ar trebui sa fie un stadiu trecator, de scurta durata, dupa care sa treci la urmatoarele stadii ale suferintei post-despartire (furie, targuiala, depresie si acceptare). Cu siguranta nu ar trebui sa te multumesti pe termen lung cu sentimentul reconfortant pe care ti-l ofera negarea.

Acum, cand vine vorba de modul in care barbatii reactioneaza dupa o despartire, probabil nu va asteptati la genul asta de negare. Evident, nu neaga faptul ca despartirea s-a produs. In schimb, neaga tot ceea ce urmeaza. Neaga impactul pe care il are asupra vietii lor, neaga faptul ca se simt raniti, furiosi, singuri, si ca au pierdut cu totul controlul asupra propriei vieiti.

A pierdut controlul

Pentru multi barbati, acel sentiment de pierdere a controlului este cel mai greu de depasit. Le afecteaza sentimentul de armonie cu universul. In timp ce noi ne-am obisnuit cu gandul ca suntem fiinte emotionale si este posibil ca uneori emotiile sa puna stapanire pe noi, barbatii nu pot accepta asa ceva. Ei sunt stapani, ei controleaza, ei sunt barbati. Insa prin despartire le-a fost luat controlul pentru ca decizia nu le-a apartinut. Trebuie sa intelegeti ca in universul masculin, barbatul are rolul decizional intr-o relatie, iar cand o femeie alege sa puna capat relatiei, ea a tulburat acest echilibru si i-a amenintat pozitia in relatie.

Negarea - primul si ultimul stadiu

Mai important, de-a lungul timpului, barbatii au fost conditionati sa fie cei care procura, sa fie vanatorii, sa fie bratul puternic, capul care decide intr-o relatie. Daca femeia l-a trimis la plimbare, o data cu relatia ea i-a luat si pozitia. Reactia tipica a majoritatii barbatilor este negarea. Negarea le protejeaza egoul, psihicul, si pozitia lor in haita de barbati, in ierarhia pentru dominatia masculina. Daca neaga, mental, ca a fost parasit, isi poate mentine pozitia si-si poate vedea linistit de viata lui.

Problema este ca nu depaseste perioada, nu trece mai departe. Se blocheaza. Deci daca ai un barbat in viata ta - prieten, frate, fost iubit, viitor iubit - incearca sa-l ajuti sa treaca peste aceasta faza si, preferabil, fara sa-l trimiti in cea de autodistrugere prin care trec unii barbati o data ce negarea a luat sfarsit.
Recomandari