Cinci motive pentru a ierta

Cinci motive pentru a ierta
  calendar_month        
A ierta nu inseamna a sterge totul cu buretele, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat si nici a uita ca in cazul unei amnezii subite. Ca din orice greseala, trebuie sa invatam, sa tinem cont de experienta si sa devenim mai prudenti. A ierta nu inseamna a deveni, macar in aprenta, orb sau naiv. Ci inseamna a accepta situatia si a renunta la furie si resentimente.

Fie ca incercam sa iertam o mica tradare sau un comportament care ne-a dezamagit cumplit, actiunea de a ierta include intotdeauna o serie etape:

A ierta nu inseamna sa-ti pui cenusa in cap

Iertarea nu inseamna ca va atrage si alte iertari, ilustrand zicala pacifista "intorc si celalalt obraz". Demersul este, in primul rand, unul interior. Nu ierti pentru a-l face pe celalalt sa se simta usurat. Ci te ajuti pe tine sa treci peste un obstacol.

Iertarea domoleste furia

Dezamagire, dezgust, ura … sentimente negative care ne domina mult timp dupa terminarea unei povesti nefericite. Ura si indarjirea nu sunt o solutie.

In loc sa te macini interior mai bine infrunta situatia in care te afli si treci la etapa urmatoare. Nu uita ca fiecare experienta, pozitiva sau negativa, are invatamintele ei.

Iertarea te face mai puternic

Gandeste-te la persoana care ti-a facut rau si pe care ai decis sa o ierti. Iertand, te vei simti mai puternica. Indepartezi, astfel, haina de victima pe care ai dobandit-o, vrand nevrand, intr-o anumita situatie neplacuta.
Si, dupa parerea ta, cui ii va fi jena sa se priveasca in oglinda?

Iarta pentru a nu uita

A ierta este opusul uitarii. O data iertata, fapta, mai mult sau mai putin grava, va ramane ca atare in memoria ta, fara resentimente. Daca incerci din rasputeri sa uiti nedreptatea care ti-a fost facuta, nu vei face decat sa acoperi in subconstientul tau o rana nevindecata.

Iarta pentru a avansa

Am avut toti de-a face cu o situatie neplacuta in viata. Faptul ca nu poti depasi situatia duce la blocaje in dezvoltarea personala. Esti captiv intr-un cerc vicios. Nu te concentra asupra elementului negativ. Iarta pentru a trece la o etapa superioara.

Recomandari