Din secretele unei relatii de durata

history_edu redactia ele.ro calendar_month 11 Dec 2007, 10:28
Ne-o dorim? Bineanteles ca ne-o dorim! De ce? Pentru ca toata lumea cauta stabilitate. Stabilitatea in viata de cuplu e motorul evolutiei in ceea ce priveste celelate capitole din viata noastra. Armonia unei relatii de iubire conduce la echilibrarea unei balante defavorabile cand profesional ai dificultati, cand esti dezamagita de prieteni sau parinti.
Cum se ajunge la o relatie de durata?
Cel mai important aspect pentru o relatie de durata este modul in care ia startul acesta relatie. Starea emotionala si "de fapt" in care se afla potentialii perteneri este esentiala pentru debutul unei relatii de calitate. Cei doi trebuie sa fie liberi de alte angajamnete, sa nu fie proaspat iesiti dintr-o alta relatie sau mai rau inca "legati" legal de cineva, sa fie setati pe monogamie si, cel mai important, sa-si doreasca o relatie de durata.- o casatorie. Elementele enumerate anterior au contributia lor bine confirmata in timp si sunt ingrediente esentiale pentru a face o relatie sa mearga.
1. Parteneri liberi de angajamente
Nici o relatie care a inceput suprapunandu-se peste alta, n-a avut sanse sa se dezvolte frumos si sa reziste probei timpului. Daca cumva exista - iata exceptia care va intari regula. Daca cel cu care pornesti intr-o relatie mai are deja una, oficiala sau nu, fugi! Nu te uita inapoi, fugi cat te tin picioarele indiferent cat de avansata e relatia pe care o traiesti!
Dezvaluri: nu te poti aseza la masa vietii cu un om care nu joaca cu toate cartile pe masa. Cu un jucator care-si tine carti in maneca, care triseaza. Cu un mincinos care nu-i poate marturisi partenerei oficiale ca doreste alta femeie, cu un iresponsabil care vrea doua relatii paralele, cu un egoist care-si vede doar de propriul interes, cu un narcisist care crede ca merita doua femei in acelasi timp. Relatia va incepe ascunsa, se va consuma episodic, te va secatui de energie fiind nevoita sa-i suporti lamentarile si justificarile in care-si motiveaza incapacitatea de a-si asuma raspunderea si de-a pune punct uneia dintre relatii.

El e liber. Nu are o iubita/sotie in peisaj. Poate a avut relatii paralele, poate s-a jucat de-a Casanova. Dar, daca a realizat inainte de-a te cunoste pe tine ca acesta atitudine i-a adus personal nemultumiri si neajunsuri, iar celorlalti implicati in duplicitatea lui suferinta dezamagire, poti porni linistita la drum alaturi de el.
Dezvaluiri: Daca si-a schimbat sistemul de valori, repet, inainte de-a te cunoaste, iar decizia a fost una personala, autoimpusa, bazata pe experienta neplacuta a vietii duble, iti poti incerca sansele cu el. Daca incepe cu "abureli" cu cat esti tu de speciala si ca pe tine nu te va insela, ca tu esti femeia pe care o astepta, ca celelalte nu se ridicau la nivelul tau, spune pas! Indragosteala se trateaza la asternut, dar nu-i obligatoriu sa fie un asternut strain! Daca pana a te cunoaste nu a reusit sa-si canalizeze "indragosteala" si "nemultumirile" catre patul din dormitorul comun, nici n-o va face de acum incolo!
3. Dorinta de-a se implica
"Barbatii fug de responsabilitate" - este o afirmatie pe care o inalnim tot mai des, tot mai justificata de atitudinea lor defensiva in fata marelui pas: casatoria. Presiunile induse social(ca are o varsta sau ca amicii lui sunt deja casatoriti) sau cele la care-l supui tu, nu pot schimba mare lucru in privinat asta, fiindca rareori poate constientul sa convinga subconstientul sa-si schimbe opinia. Disconfortul la care-l supui cand impulsul natural lipseste devine insuportabil si nu poate fi pacalit multa vreme. Daca nu-ti ofera cea ce ai tu nevoie, daca nu aveti un interes comun pe termen lung, spune pas!
Dezvaluiri: In momentul in care o femeie care-si doreste casatoria constientizeaza ca partenerul ei se simte confortabil doar in relatiile consensuale, isi face o analiza interioara si incepe procesul de dezangajare din relatia respectiva. Dupa luarea acestei decizii, daca ceva nu se modifica fundamental in modul de-a privi al partenerului, pana la incheierea relatiei dureaza maximum doi ani (acei mult medializati 2 ani care sunt definitorii pentru o relatie). La un anume nivel, decizia asta e luata doar ca punerea ei in aplicare ei mai dureaza putin.
4. Caracterul , personalitatea si educatia
Un element demn de luat in seama in alegerea unui partener pe care-l doresti pe viata este sa aveti cat mai multe lucruri in comun. O educatie asemanatoare, principii apropiate, valori morale pe acelasi nivel, compatibilitate fizica si intelectuala.
Sunt calitati pe care ni le dorim la un barbat atunci cand ne gandim la un parteneriat pe viata.Lista e uneori bine conturata. Daca faci parte din femeile care stiu ce vor de la viata, daca stii ce e valoros pentru tine personal, daca ai aflat deja ce cauti la un barbat, ai sanse reale sa dezvolti alaturi de acel barbat o relatie armonioasa si sanatoasa. Si cauti cu perseverenta acel barbat de calitate, de caracter, care va deveni jumatatea din intregul din care si tu vei face parte.
Dezvaluri: "Cine se aseamana se aduna." Si numai unde este compatibilitate exista viitor impreuna. Pentru ca atunci cand in casa e curat, mancarea e facuta, curentul s-a intrerupt, iar copii sunt in vecini va ramane intotdeauan placerea conversatiei. Si ai cu cine discuta, si ai pe cine admira si poti invata de la el, pentru ca o iubire sanatoasa presupune si evolutie. Ori, daca n-ai de la cine si nu exista compatibilitati intelectuale diferentele acestea vor sapa la temelia relatiei.
5. Relatia cu tine insati
Relatia cu tine insati e cea mai importanta pentru ca de ea depinde atitudinea pe care o ai in relatiiile cu ceilalti. Este singura relatie care te insoteste toata viata. Relatia cu un barbat pe care ti l-ai ales ca partener, in deplina cunostiinta de cauza, este o reflecare a relatiei pe care o ai cu tine insati.
Dezvaluri: Daca esti impacata cu tine insati, cu deciziile pe care le iei si cu consecintele acestora, daca stii sa te ierti cand ai facut o greseala, stii si poti s-o corectezi, iar apoi n-o mai repeti, daca poti sa te bucuri sincer pentru orice realizarea personala, atunci cu siguranta poti sa faci aceleasi lucru si pentru un partener pe care ti l-ai ales pe viata: poti sa-l ierti, sa fii toleranta cu slabiciunile lui, sa-l feliciti cand are un succes, sa-i fii sprijin. Acolo unde exista admiratie, validare si incredere, acolo va exista o relatie frumoasa si de durata.
Alte articole despre