Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?

Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?
  calendar_month        
Orientarea sexuala este probabil unul din cele mai eronate concepte aplicate sexualitatii umane, pentru ca, la fel ca toate celelalte aspecte ale existentei umane, este practic imposibil sa definesti sexualitatea intre niste limite concise si exclusive.

Ce inseamna de fapt orientarea sexuala?

Termenii folositi pentru a descrie orientarea sexuala a unei persoane au fost creati pentru a determina genul celor fata de care o persoana se simte atrasa sau cu care are contacte sexuale. Astfel, prefixul "homo-" inseamna "acelasi" in termeni medicali, deci "homosexual" inseamna ca o persoana se angajeaza in comportament sexual cu o persoana de acelasi sex. Prefixul "hetero-" inseamna diferit, deci "heterosexual" este o persoana care simte atractie sexuala fata de o persoana de gen diferit. Prefixul "bi" inseamna doi, bisexuala fiind o persoana care se simte atrasa de ambele genuri, masculin si feminin.Aceste cuvinte - homosexual, heterosexual si bisexual - nu poarta in sine nici un fel de judecata, pur si simplu ne ofera mijloacele pentru a putea descrie un aspect al sexualitatii umane.

Din pacate, orientarea sexuala a unei persoane a ajuns de fapt sa fie o descriere cu semnificatii sociale, politice si religioase. Orientarea ta sexuala va determina daca esti acceptabila pentru familie, prieteni, colegi, comunitate, guvern sau religie. Interesele sexuale si experientele au ajuns sa reprezinte genul de persoana care esti, si daca vei fi acceptat de catre ceilalti. Chiar daca activitatile tale sexuale nu ii afecteaza in nici un fel pe cei din jur, chiar daca nu ranesti pe nimeni fizic sau emotional, poti fi catalogat de cei din jur drept o persoana periculoasa, nociva sau o influenta negativa.

Reguli precise?

Multi indivizi, grupuri si institutii catalogheaza orientarea sexuala in termeni concreti. Pentru ei sunt cateva reguli foarte simple care guverneaza sexualitatea. Ei recunosc numai doua sexe si doar acte sexuale care rezulta in conceptie si apoi nastere. Orice in afara acestor limite stricte este inacceptabil pentru ei. Ei nu constientizeaza alte posibilitati. Dar regulile lor simpliste nu au nici o legatura cu realitatea, cu lumea reala in care traim.

Exista mai mult de doua sexe - masculin si feminin.

Exista de asemenea si intersexele, cei care poseda caracteristici anatomice, psihologice si/sau genetice care corespund atat sexului masculin cat si celui feminin. Sunt ceea ce numim caracter asexuat / barbat afemeiat / hermafrodit / femeie-barbat / homosexual o bisexual. Aproximativ 1 din 100 de indivizi se nasc interxuali. Sunt multe forme diferite de intersexualitate, iar acesti indivizi au grade diferite de masculinitate sau feminitate. Putem spune ca genul masculin si cel feminin se afla la polii opusi ai unui spectru infinit pe posibilitati ale genului. Chiar daca societatea ne catalogheaza ca fiind la un pol sau altul al acestui spectru, in realitate majoritatea suntem undeva la mijloc. Foarte putini indivizi sunt 100% feminin sau 100% masculin, fizic si psihologic.

86904.jpg

Homosexualitate vs. heterosexualitate

In mod asemanator, heterosexualitatea si homosexualitatea sunt poli opusi ai unui spectru infinit de potentiale orientari sexuale. La nastere, ne putem afla fie in centrul acestui spectru, cu adevarat bisexuali, fiind mai apoi modelati de experientele de viata, la fel cum putem fi mai aproape de un pol sau de altul.Genetic, sexualitatea ne este determinata inca inainte de a ne naste, psihologic insa, experientele de viata pot determina felul in care vrem sa ne vedem, si felul in care altii ne percep. Asa se face ca oameni ajunsi la 40 de ani, casatoriti si cu copii, ajung sa-si paraseasca familiile pentru o relatie de natura homosexuala. Asta pentru ca toata viata au fost educati si s-au educat sa se vada pe sine intr-un fel - heterosexuali - fara sa realizeze ca genetic sunt directionati catre homosexualitate.

Sexul si sexualitatea nu sunt guvernate de reguli si descrieri simpliste. Sunt 6 miliarde de indivizi unici pe aceasta planeta si nu vor putea niciodata sa fie divizati in doua grupuri distincte, barbati heterosexuali si femei heterosexuale. A incerca sa facem acest lucru sfideaza realitatea. Bazat pe procentajul de mai sus, sunt pana la 60 de milioane de indivizi in lume care incalca aceste reguli.

Citeste si despre influenta pe care societatea o exercita asupra sexualitatii tale, si despre acceptarea sau neacceptarea etichetarilor in ceea ce priveste sexualitatea.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Si totusi IUBIREA
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right