6 probleme de sanatate vizibile in gura

6 probleme de sanatate vizibile in gura
  calendar_month        
Ce are gura de spus despre starea ta generala de sanatate? Ai fi surprinsa sa afli. Cercetari recente au facut legatura dintre problemele gingiei si sanatatea inimii, insa sanatatea dentara poate prezice si alte boli. Gura ta poate fi primul loc unde unde poti observa simptomele bolilor.

Iata care sunt cele 6 semne de avertizare orala:

Gingii care sangereaza. Ele sunt un simptom pentru gingivita (inflamatia gingiilor). Gingiile sangerande pot semnala si o deficienta de vitamina C sau diabet. La unii oameni, sangerarea gingiilor este primul semn de leucemie.

Boli periodontale (chiar si cu o igiena dentara buna). Majoritatea bolilor gingiilor se trag dintr-o igiena bucala defectuoasa, combinata uneori cu alti factori, cum ar fi fumatul. Daca iti periezi dintii si iti cureti si spatiile inter-dentare si tot ai probleme de gingie, poti avea o deficienta de vitamina D sau osteoporoza.

Bolile periodontale pot anunta si unele cancere, desi legatura dintre ele nu este foarte clara. Femeile insarcinate ar trebuie sa fie atente la aceste probleme deoarece bolile periodontale pot declansa nasteri premature.


Infectii fungice. Cauzele comune ale infectiilor fungice la nivelul gurii includ: prea multe antibiotice, diabet, un sistem imunitar slabit de infectii, chiar de HIV.

Caderea dintilor. Dintii care se misca la varsta adulta pot indica un maxilar slabit din cauza pierderii masei osoase, dar pot fi si un semn de osteoporoza sau de o lipsa de calciu.

Cariile. Daca ai carii in ciuda faptului ca ai o buna igiena orala, poate fi un semn ca suferi de alte boli. Oamenii cu diabet sunt mai predispusi la carii deoarece au mai mult zahar in saliva daca diabetul lor nu este controlat.

Cariile sunt comune si la persoanele care sufera de bulimie deoarece vomitarile repetate dauneaza smaltului dentar si fac dintii sensibili, deci mai predispusi la carii.

Gura uscata. Gura uscata poate fi un efect secundar al multor medicamente, dar este si un simptom al unor boli ca: Sindromul Sjogren, diabet, hipotiroidie si HIV.

Nu e de mirare ca 4 din aceste 6 semne de avertizare mentioneaza diabetul. Oamenii cu diabet (de tipul 1 sau 2) sunt predispusi la probleme dentare, inclusiv la probleme periodontale.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cum ne imbracam la interviul de angajare
  • person

    ""be the butterfly effect""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right