8 mituri despre raceala

8 mituri despre raceala
  calendar_month        
Cu totii am crescut auzind in jurul nostru o gramada de lucruri despre raceala, mituri care difera de la o casa la alta, dar care sunt in general neadevarate. Citeste care sunt acestea si fii mai pregatita pentru urmatoarea raceala !

1. Transpira si scapa de raceala!

Cu totii ne-am bagat in plapuma sau am facut bai fierbinti in speranta ca raceala va trece dupa o noapte de transpiratii intense. Din nefericire, acest remediu este complet ineficient. Singurul beneficiu este ameliorarea simptomelor.

2. Racesti dupa ce-ti faci vaccinul antigripal

Multi oameni cred ca se pot imbolnavi de la acest vaccin. Acest mit a aparut din ideea gresita ca vaccinul contine o forma slaba a virusului gripal. De fapt, vaccinul contine doar componente ale virusului, si nu versiunea completa a acestuia. De aceea, nu poti raci de la vaccin.

3. Sistemul imunitar slabit

Un sistem imuniat slabit nu mareste riscurile de a raci. Atat oamenii sanatosi, cat si cei nesanatosi se supun acelorasi riscuri cand vine vorba de raceala. Cel putin, aceasta este concluzia studiilor.

52283.jpg

4. Vitamina C

Acest mit se hraneste din credinta ca vitamina C si zincul ajuta la vindecarea racelii. Desi este o idee buna sa iei suplimente cu vitamine si minerale, acestea nu au efect asupra virusului racelii.

5. Iarna este sezonul racelilor

Gresit! Majoritatea cazurilor de raceala se inregistreaza primavara si toamna, si nu iarna. Virusul devine mai activ in anotimpurile de trecere si adoarme iarna.

6. Nu ma pupa, ca sunt racita!

Sigur, este o scuza buna daca n-ai chef sa te pupi, dar nu are nimic de-a face cu realitatea. Adevarul e ca buzele si gura contin cantitati minuscule de virusi, insuficiente pentru infectare. O doza mult mai mare se gaseste in mucusul nazal, asa ca fara pupaceli pe nas!

7. Racesti daca ti-e frig

Sigur ti s-a spus sa nu iesi afara cu parul ud sau sa te infofolesti bine ca sa nu racesti! De fapt, temperatura corporala sau ambientala nu are nicio importanta. Raceala e provocata de virus, nu de frig!

8. Nu trebuie sa tratezi simptomele racelii

Multi oameni cred ca simptomele racelii (tuse,nas infundat sau care curge) au rolul sa ne ajute ca sa trecem mai repede peste raceala, prin urmare nu trebuie sa scapam de ele. Adevarul este ca simptomele nu au nicio legatura cu durata racelii, dar fac in schimb mult rau, deoarece raspandesc boala la alte persoane. De aceea ele trebuie tratate cat mai repede.

Recomandari