Alimente care iti imbunatatesc cu adevarat sanatatea
history_edu ele.ro calendar_month 04 Aug 2011, 08:49
Parintii ne invata de mici ca trebuie sa manancam legume si fructe pentru ca "ne fac bine", dar nu ne explica adevaratele proprietati ale acestora. Afla care sunt alimentele care iti imbunatatesc cu adevarat sanatatea si te ajuta sa previi diferite boli.
Studiile cu privire la dietele bogate in fructe si legume crescute organic arata exact ce efect puternic au acestea asupra sanatatii noastre.
Afla care sunt fructele si legumele care iti imbunatatesc cu adevarat sanatatea.
Fasolea
Ignorata de multi, fasolea este o leguma miracol!
Printre beneficiile unei diete care contine un tip de fasole de doua ori pe saptamana se numara scaderea colesterolului, scaderea nivelului de zahar din sange, reglarea producerii insulinei si protectia impotriva cancerului.
Bogata in fibre si proteine, fasolea este o sursa importanta si de antiodixanti. Potrivit unei cercetari de la Universitatea Harvard, fasolea poate si incetini evolutia cancerului la nivel celular.
Ciresele
Cu putine calorii pentru valoarea lor nutritionala, ciresele si-au dovedit sunt recunoscute pentru efectul antiinflamator si antibacterial.
Bogate in antocianina, ciresele scad nivelul de acid uric din sange, reducand riscul de guta si cancer de color. Consumul frecvent scade si riscul atacurilor vasculare.
Chiar daca sezonul cireselor este scurt, aceste fructe isi pastreaza valoarea nutritionala intacta chiar si atunci cand sunt inghetate.
Spanacul
Renumit pentru continutul de fier, spanacul contine si cantitati mari de vitamina K, calciu, vitamina A, vitamina C si magneziu.
Substantele nutritive din spanac au si efecte dovedite in intarzierea bolilor oculare, in scaderea tensiunii dar si in prevenirea cancerului mamar, de colon si de prostata.
Efectele spanacului sunt mai puternice atunci cand il mananci proaspat, in salata.
Ceapa
Cu o reputatie proasta din cauza mirosului pe care il ofera respiratiei, ceapa nu trebuie insa ocolita, deoarece contine antixodidanti puternici si o dieta bogata in ceapa scade si riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.
De la prevenirea cancerului de prostata pana la cel de esofag sau de stomac, ceapa are un efect benefic urias atunci cand este mancata zilnic.
Pastreaza ceapa la temperatura camerei. Daca iti lacrimeaza ochii foarte puternic cand o tai, pune-o in frigider cu doar o ora inainte sa o cureti.
Varza
Stiai ca, la acelasi numar de calorii, varza iti ofera cu 11% mai multa vitamina C ca portocalele? Bogata si in vitamina K, varza a fost folosita timp de mii de ani drept medicament in China.
Introdu cat mai multa varza in dieta ta, indiferent daca este cruda sau murata. Nu ignora frunzele exterioare, care contin mai mult calciu.
Varza rosie contine de pana la patru ori mai mult polifenoli ca cea alba, aceste substante fiind deosebit de utile in prevenirea oxidarii celulara si scaderea riscului de cancer.
Morcovul
Foarte bogati in vitamina A, morcovii contin si cantitati mari de calciu, potasiu, magneziu, fosfor si vitamina C.
Studiile de specialitate au demonstrat o legatura clara intre o dieta bogata in morcovi si un risc mai scazut de cancerul veziculei, de prostata, de colon, de laringe si cancer mamar.
Inainte de a pune morcovii la fridiger, taie partea verde, care absoarbe umiditatea din restul morcovului si duce la degradarea mai rapida a acestuia.
Alege produsele organice si evita legumele si fructele de supermarket. Cantitatile mari de pesticide absorbite risca sa anuleze efectele benefice ale acestora.
Autor: Elena Radulescu
Alte articole despre