Alimente recomandate si interzise in caz de raceala

Alimente recomandate si interzise in caz de raceala
  calendar_month        
Cand esti racita, anumite alimente amelioreaza simptomele si grabesc vindecarea. Supa de pui, usturoiul sau morcovii sunt alimente foarte eficiente in aceasta perioada. Exista insa si alimente care agraveaza simptomele, intarzie vindecarea si inhiba functionarea corecta a sistemului imunitar.

Alimente pe care sa le consumi cand esti racita

Usturoi

Usturoiul este cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului uman. Protejeaza sistemul imunitar de o serie de infectii virale si bacteriene. Persoanele care consuma usturoi in mod regulat sunt mult mai putin expuse riscului de gripa sau raceala.

Usturoiul contine alicina, o substanta activa, care protejeaza organismul de patogeni. Consumul de usturoi in timpul racelilor accelereaza vindecarea si amelioreaza simptomele neplacute, precum tuse sau congestie nazala.

Morcovi

Atunci cand vrei sa stimulezi sistemul imunitar consuma alimente de culoare portocalie, care te vor proteja de virusuri si bacterii. Morcovii sunt o sursa importanta de beta caroten, un fitonutrient care contribuie la formarea de celule ale sistemului imunitar. Aceste celule lupta cu numeroase afectiuni si distrug microbii.

Beta carotenul din morcovi este bogat in vitamina A, care este importanta pentru sanatatea pielii, care joaca un rol important in protejarea organismului de bacterii.

Iaurt

Consumul de iaurturi care contin culturi active de bacterii este o modalitate eficienta de a lupta impotriva bacteriilor si virusurilor. Bacteriile benefice din iaurt stimuleaza productia de celule albe, care lupta cu numeroase afectiuni. De asemenea, aceste bacterii ajuta la absorbtia nutrientilor care sunt importanti pentru sistemul imunitar.

Supa de pui

Lichidele calde precum supele sau ceaiurile sunt foarte importante atunci cand esti racita. De altfel, supa de pui, vechiul remediu al mamei pentru raceala, este foarte eficienta. Contine aminoacizi care distrug bacteiile si protejeaza organismul de inflamatii. Supa de pui amelioreaza si simptomele de tuse si pastreaza ridicata temperatura corpului.

Atunci cand esti racita mai poti consuma si cereale integrale, fructe de mare, ciuperci, fructe de padure, miere si lamaie.

Alimente pe care sa nu le consumi cand esti racita

Bauturi carbogazoase

Aceste bauturi contin cantitati mari de zaharuri si fructoza care suprima activitatea sistemului imunitar. Astfel, vindecarea este prelungita, iar organismul nu mai poate lupta impotriva bacteriilor si virusurilor. De fapt, bacteriile iubesc zaharul si se dezvolta foarte bine in mediile dulci.

Alcool

Alcoolul inhiba functionarea corecta a sistemului imunitar, deoarece pune o mare presiune asupra ficatului care trebuie sa metabolizeze alcoolul si substantele nocive care se gasesc in compozitia lui. Bauturile amestecate, precum cocktailurile, si berea contin cantitati mari de carbohidrati si zaharuri care au un efect nociv asupra sistemului imunitar.

Dulciuri

Dulciurile sunt daunatoare pentru intreg organismul. Favorizeaza obezitatea, hipertensiunea si afectiunile cardiovasculare. Si sistemul imunitar este afectat si nu mai poate lupta eficient impotriva bacteriilor.

Lactate si branzeturi grase

Aceste produse favorizeaza productia de mucus si pot duce la numeroase alergii. Se digera greu si impiedica sistemul imunitar sa functioneze corect.



Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari