Aspirina: efecte secundare nebanuite

Aspirina: efecte secundare nebanuite
  calendar_month        
Aspirina sau acidul acetilsalicilic este medicamentul cel mai prescris in intreaga lume si unul dintre cele mai consumate in automedicatie (durere de cap, febra). Totusi, daca aspirina ar fi descoperita astazi, probabil ca ar fi interzisa la vanzare din cauza efectelor ei secundare.

Aspirina: risc de ulcer gastric

Unele medicamente protejeaza stomacul de formarea aciditatii gastrice (ca de exemplu, omeprazolul). Altele, cum e si aspirina si toate antiinflamatoriile non-steroidiene, au efectul contrar si favorizeaza ulcerul !

Moleculele lor inhiba mai ales formarea ciclo-oxigenazelor, enzime importante pentru formarea mucusului care protejeaza celulele de continutul acid al stomacului.

In consecinta, uita de aspirina daca te doare stomacul! In cel mai bun caz, ea nu-si va face efectul, iar in cel mai rau caz iti va face o gaura in stomac de toata frumusetea.

Nu ai observat nicodata ca atunci cand iei aspirina te invinetesti mai usor? Acest medicament fluidifica sangele si mareste riscul de hemoragie. Pe scurt: nu lua niciodata aspirina contra durerii de cap (fara aviz medical contrar). In caz de problema cerebrala, aspirina poate favoriza paralizia. De asemenea, in caz de rana deschisa, aspirina este interzisa deoarece te poti expune unei hemoragii si mai grave.

Aspirina: atentie la supradozaj

Deoarece se vinde la liber, credem ca aspirina nu e periculoasa. Si totusi, in doze mari, aspirina este mortala! Zece grame de aspirina, adica 10 sau 20 de comprimate pe zi, te pot ucide? Simptomele incep prin ameteli, dureri de cap, zgomote in urechi, greturi, apoi voma. Trecerea pe la camera de urgenta este necesara pentru a evita decesul care apare in cateva zile.

Sfat: daca aspirina nu-si face efectul, nu mari doza. Treci mai bine, cu acordul medicului, la paracetamol.

Aspirina: risc de alergii52068.jpg


Aspirina are potential alergen . Alergia la aspirina poate incepe prin simple mancarimi, apoi apare o pata rosie care se extinde progresiv pe tot corpul. In ultima instanta apare senzatia de sufocare, numita edemul Quincke, care poate fi mortal in absenta ingrijirii medicale.

Aspirina si Sindromul Reye

Sindromul Reye, un sindrom foarte periculos, apare in principal din cauza folosirii aspirinei in timpul episoadelor virale ( gripa , varicela, raceala ). Mai frecvent la copii si la adolescenti, sindromul poate sa apara si la adulti. El se manifesta prin voma, dezorientare si apoi coma.

Contrar parerii populare, aspirina trebuie evitata in caz de febra si trebuie inlocuita cu paracetamol.

Aspirina: periculoasa pentru rinichi

Aspirina favorizeaza retentia apei, care se manifesta prin umflarea picioarelor si prin hipertensiune arteriala . Rinichii se ocupa cu eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism, regland astfel tensiunea arteriala. Deci, daca esti diabetic sau hipertensiv, abtine-te sa iei aspirina in doze mari. Aceste doua boli iti afecteaza deja rinichii!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Saracele cuvinte
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right