Atitudinea "eco-friendly" a calatorului
history_edu ele.ro calendar_month 16 Iul 2008, 10:35
Majoritatea romanilor aleg marea ca destinatie de vara. Plajele sunt luate cu asalt, de aceea este foarte important sa adopti o atitudine "eco-friendly" ca si la anul sa te intorci cu placere. Iata cateva sfaturi contra poluarii mediului marin.
Orice ai face: pe sol, pe apa sau sub apa, cateva reguli se impun. Pescuieste cu moderatie, doar cat ai nevoie sa consumi. Arunca in apa pestii prinsi care nu au ajuns la maturitate pentru a nu rupe lantul reproducerii. De asemenea, si in cazul molustelor exista dimensiuni de respectat: 3.5 cm pentru scoici.
Biodegradabil
Apei ii trebuie 2-4 saptamani pentru a degrada un bilet de autobuz, 100 de ani pentru o cutie de conserva, 100-150 de ani pentru o sticla de plastic. Nu confunda marea, lacul, delta cu groapa de gunoi! Pe jos sau in barca, este usor sa aduni deseurile intr-un sac si sa le arunci apoi in locuri special amenajate.
Adancurile marine sunt fragile!
Daca faci scufundari nu inseamna ca esti autorizat sa actionezi dupa bunul plac. Ecosistemele marii sunt foarte fragile. Priveste fara sa atingi: aceasta este prima regula a celui care vrea sa faca scufundari. Fii atent si la ce atingi fara sa vrei: nu palmui pestii.
Marea problema a pungilor de plastic
Pungile din plastic care plutesc pe apa reprezinta un real pericol pentru organisme marine ca cetaceele (delfini) sau tonul care le confunda cu meduzele si se sufoca incercand sa le manance.
Strange pungile care-ti ies in cale, cu atat mai mult cu cat ele provoaca si o imagine neplacuta a litoralului. In fiecare an, milioane de tone de deseuri sunt abandonate la mare, dintre care 60-90% sunt plastice (pungi, sticle, ambalaje).
Zone protejate
In Delta mai ales, ai grija sa nu faci erori fatale cand te plimbi intr-o zona protejata: nu-ti lasa cainele din lesa, ai grija sa nu calci pe puisori si nu distruge cuiburile pasarilor. O zona protejata se respecta!
Am timp, profit ca sa cumpar produse proaspete locale
Cumpara fructe si legume de la producatorii locali. Aceasta actiune conteaza mult, insemnand ca s-a folosit mai putin petrol pentru producerea alimentului in cauza (transport diminuat). Iata un obicei pe care-l poti pastra si cand te intorci acasa!
Fumatori, marea nu este scrumiera!
6 luni: atat ii ia marii sa degradeze un filtru de tigara. Daca iesi in larg sau te plimbi pe malul marii, nu arunca tigara in apa. Fa-ti o scrumiera improvizata si stocheaza-le acolo pana ajungi la un cos de gunoi.
Nu mai lasa deseuri pe plaja!
Dupa un picnic sau o gustare pe plaja, fa curatenie. Nu lasa pe plaja pungile de plastic sau resturile alimentare. Pregateste-te cu saci menajeri selectivi si arunca-i apoi intr-un cos de gunoi special pentru reciclare.
Alte articole despre