Branza mareste riscul de cancer la vezica

Branza mareste riscul de cancer la vezica
  calendar_month        
Consumul zilnic de branza mareste riscul de cancer la vezica, avertizeaza cercetatorii!

O portie zilnica de branza care depaseste 53 g - de aproximativ aceeasi marime cat un baton de ciocolata - mareste sansele de cancer cu pana la 50%!

Pe de alta parte, o portie zilnica de ulei de masline injumatateste riscul de cancer la vezica.

Cercetatorii au vrut sa descopere daca grasimile saturate, cum sunt cele din carne si lactate, contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase, si daca grasimile sanatoase, nesaturate, din uleiul de masline, ofera protectie.

Ei au studiat obiceiurile alimentare a 200 pacienti bolnavi de cancer la vezica si le-au comparat cu cele ale voluntarilor care nu sufereau de aceasta boala.

Rezultatele au aratat ca un consum rezonabil de branza nu afecteaza organismul, cu conditia sa nu se depaseasca 53 g pe zi. Apoi riscul se mareste cu peste 50%.

Insa cercetatorii olandezi si belgieni se tem ca numarul de persoane urmarite in acest studiu este prea mic pentru a concluziona ca branza reprezinta o amenintare majora asupra sanatatii si au declarat ca sunt necesare investigarii suplimentare pentru a verifica teoria lor, publicata in European Journal of Cancer.

Alte alimente, precum pestele, puiul, ouale si margarina, par sa nu aiba efecte asupra sanatatii. Se crede ca dietele cu continut bogat in grasimi saturate explica de ce populatiile vestice au cele mai mari rate de cancer la vezica din lume.

Dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline si cruditati, reduce riscurile de cancer, insa numarul mare de fumatori din aceasta regiune face ca boala sa faca si aici tot atatea victime ca si in Europa de Nord. Fumatul este un factor de risc major in cancerul de vezica, el marind riscurile de 4 ori.

Alti factori de risc pentru cancerul de vezica includ expunerea la substante chimice toxice la locul de munca si infectii urinare repetate.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

***
  • person

    ""never show weakness or they'll pounce like a pack of hyper-critical, heel-clacking hyenas.""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right