Cancer la san - cum reduci riscurile?

Cancer la san - cum reduci riscurile?
  calendar_month        
Majoritatea tumorilor la san se dezvolta sub influenta estrogenilor. Iata cum poti sa reduci la minimum riscurile de cancer la san, prin comportamentul tau zilnic!

Copii inainte de 30 ani

Bineinteles ca trebuie sa-l gasesti mai intai pe viitorul tata, iar apoi sa nu astepti prea mult pentru a-ti intemeia o familie. Un copil inainte de 30 ani si unul sau doi dupa aceasta varsta sunt benefici. Sarcina conduce celulele mamare spre maturizarea completa, care le protejeaza de degenerescenta. Sarcina scade si timpul de contraceptie prin pilula, ori riscul de cancer la san este usor crescut la femeile care au luat pilula mai mult de 5 ani inaintea primului lor copil.

Stop acizilor grasi

Potrivit unui studiu francez, boala se dovedeste de doua ori mai frecventa la femeile care au insange nivele ridicate de acizi grasi trans (uleiuri vegetale partial hidrogenate)de origine industriala. Acesti acizi grasi se gasesc mai ales in produsele de patiserie vandute in marile magazine.

Controleaza-ti greutatea

Dupa menopauza, excesul de kilograme favorizeaza dezvoltarea tumorilor. E important sa nu lasi kilogramele sa se acumuleze. In plus, grasimea subcutanata stimuleaza o enzima, aromataza. Aceasta transforma androgenii (hormonii masculini) in estrogeni, cu rol cunoscut in dezvoltarea cancerului la san.

Alapteaza

Studiile spun ca alaptatul pe o perioada minima de 6 luni reduce riscul de cancer la san. O explicatie posibila ar fi ca pe perioada alaptarii, productia de estrogen scade. De aceea, prin alaptare celulele mamare ajung la maturitate, iar astfel sunt mai protejate.

Bea mai putin
Chiar si in doze mici, alcoolul este nefast. Aceasta este concluzia unui studiu american de mare anvergura, realizat pe 184 000 femei. Bautul zilnic a 1-2 pahare de alcool mareste riscul de cancer la san cu 30%. Acest efect se explica prin modificarea metabolismului estrogenilor.

Fa sport

Mersul pe jos macar 30 minute pe zi, un stil de viata activ, urcatul pe scari, practicarea unei activitati sportive o data pe saptamana diminueaza cu 40% riscul de cancer la san. Sportul scade nivelul de estrogeni si mareste imunitatea organismului.


Autor: Nuage

Recomandari