Cancer la san - provocat de o proteina

Cancer la san - provocat de o proteina
  calendar_month        
Cancerul la san poate fi provocat si tratat sub actiunea unei proteine.

Prin manipularea acestei proteine, a carei functie este sa elimine fierul din celule, se poate incetini cresterea tumorilor canceroase ale sanului, se pot prezice sansele de supravietuire ale pacientelor si este posibila tratarea bolii, potrivit unui studiu american.

Cercetatorii de la centrul medical al Universitatii Wake Forest din Carolina de Nord au descoperit ca nivelul proteinei numita feroportina, ce transporta fierul la exteriorul celulelor, era mai scazut in tumorile la san decat in alte tesuturi.

"Carenta de feroportina are drept consecinta acumularea fierului in celule, contribuind astfel la dezvoltarea tumorii si la sporirea agresivitatii sale.", explica Suzy Torti, profesor de biochimie la Wake Forest, unul din principalii autori ai studiului, publicat in Science Translational Medicine.

Acest lucru nu inseamna ca pacientii trebuie sa-si modifice aportul de fier din alimentatie, avertizeaza cercetatorul, caci studiul constata doar comportamentul fierului in celule, si nu in regimul alimentar.

Cercetatorii au studiat si dosarele medicale a peste 800 femei bolnave de cancer la san pentru a determina daca se poate stabili vreo legatura intre nivelul de feroportina si aparitia unui cancer pe termen lung.

Ei au descoperit ca nivelul scazut de feroportina era adesea un indicator nefericit pentru paciente si ca nivelul proteinei era cel mai scazut in zonele in care cancerul era cel mai agresiv.

Invers, un nivel ridicat de proteina indica sanse de supravietuire de 90% pe termen lung.

In viitor, manipularea concentratiei de feroportina sau a proteinelor ce afecteaza nivelul de feroportina se poate dovedi un tratament eficace al cancerului de san.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Aceiasi
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right